Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Mienke Lieftink

Interieurarchitectuur
Bachelor
MienkeLieftink-header-fotograaf
Mienke Lieftink

RaamFrame voor zelfstandig wonende studenten

Voor mijn afstuderen heb ik een raamframe ontworpen voor zelfstandig wonende studenten die zich met duurzaamheid willen bezighouden. Dit ontwerp ontstond vanuit mijn eigen frustratie over mijn studentenkamer met enkel glas, waardoor in de winter de verwarming constant aan staat. Hierdoor startte ik een onderzoek over hoe ik op simpele manieren mijn kamer duurzamer kon maken.

Kenmerkend voor ons als moderne westerse mensen is, dat wij vaak problemen willen oplossen met behulp van technologie. Soms is juist een teruggang nodig naar oude technieken, waarin gebruik gemaakt wordt van de aanwezige factoren in de omgeving. Een voorbeeld hiervan is de woestijnstad Yazd in Iran. In de zomers wordt het hier geregeld boven de 40 graden. Toch leven hier al duizenden jaren mensen zonder airco of andere moderne hulpmiddelen. Met windtorens wordt de koele wind naar binnen gehaald en door de vertrekken heen geleid. Zo is het zelfs in de zomer nog steeds aangenaam. Ik ben van mening dat er nog veel meer te leren valt van de traditionele architectuur. Deze principes probeer ik ook toe te passen in mijn ontwerpen. Dit is onder andere belangrijk omdat de huidige technologieën vaak negatief bijdragen aan de klimaatverandering. 10 % van al het energieverbruik op aarde gaat bijvoorbeeld naar airco’s. Er zijn dus niet nieuwe technologieën nodig, maar een aandachtig onderzoek naar wat er al gedaan is en wat het beste is in bepaalde situaties.

Zo reageer ik in mijn ontwerp op de plaatselijke weersomstandigheden. In de zomer is er een reflecterend doek voor het raam te hangen. Waardoor de zon weerkaatst wordt en het daarmee koeler blijft binnen. In de winter is dan juist weer een warme doek voor het raam te hangen waardoor de kou beter buiten blijft.

Verder heeft het raam altijd al als een grens gediend tussen binnen en buiten. Door het Frame in het raamkozijn te zetten vindt een groter gedeelte van het dagelijkse leven plaats op deze grens. S ‘ochtends met een boek in het raam zitten terwijl de ochtendzon in het gezicht schijnt is een subtiele manier om meer in contact te staan met de buitenwereld en de weersomstandigheden.

Dit ontwerp is ook op vele manieren aanpasbaar. Alle zijdes zijn uit te schuiven en los te halen waardoor het in verschillende soorten en maten ramen gezet kan worden. Bij een verhuizing is het dus zo weer uit elkaar te halen en mee te nemen naar een volgende woonplek. Het ontwerp is zo een mooie toevoeging voor de woonplek.

 

In mijn scriptie ben ik ook op zoek gegaan naar vormen van architectuur die niet bijdragen aan de klimaatverandering. ‘Het belang van ecologisch wonen’ is dan ook een zoektocht naar de betekenis van ecologie en wonen. Met een aantal voorbeelden van architectuur wat buiten de gebaande wegen om hun bijdrage leveren aan mens en natuur.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 22 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.