Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Daniek Busch

Interieurarchitectuur
Bachelor
DaniekBusch-titel werk-fotograaf
Daniek Busch

Eindwerk

'House Bonding'

‘'In de huidige huurwoningbouw is het soms lastig om je snel thuis te voelen. Daardoor is er een soort kloof ontstaan tussen de bewoner en zijn huis, deze wil ik herstellen doormiddel van een bouwpakket van textiel voor in de huurwoning. Het is een systeem dat zonder schroeven te monteren is. De bewoner kan met deze installatie zelf ruimtes creëren, zo heeft hij meer keuzes om de woning eigen te maken. Doordat de palen waar de stof aan vast hangt gemakkelijk vast en los te maken zijn van het plafond, kan de huurder het systeem verplaatsen naar hoe hij het wil veranderen.  Ik hoop het op deze manier gemakkelijker te maken voor de bewoner om sneller een band te krijgen met zijn huis.‘' 

Scriptie

De kloof tussen de bewoner en zijn huis

‘'Ik ben bang dat we door de woningnood van de afgelopen jaren ons niet meer goed thuis kunnen voelen in onze woning, omdat de woningen te snel gebouwd worden. Daarnaast ben ik bang dat we ons niet meer kunnen identificeren binnen een woning, omdat het gebouwd wordt voor de massa. In die massa is een gebrek aan persoonlijkheid. Dit persoonlijke aspect maakt de ontwerpopgave van een woning moeilijk, want wonen is een van de persoonlijkste en individueelste dingen die er is. Iedereen heeft andere behoeftes. Maar toch ziet de woningbouw de afgelopen 10 jaar er hetzelfde uit (Habraken, N. J. (1972). Alsof wij als samenleving niet verder zijn gegaan.
 
Ik vind dat er een gebrek aan participatie is van de bewoner in de massawoningbouw. Dit en andere factoren hebben geleid tot een kloof tussen de bewoner en zijn huis. Met mijn scriptie heb ik onderzocht hoe ik deze zou kunnen herstellen. Om tot de oplossing te komen van dit probleem, heb ik onderzoek gedaan naar hoe die kloof er precies uitziet en de mogelijke oorzaken hiervan.
 
Ik heb mijn onderzoek in twee deelvragen verdeeld, in deelvraag één onderzoek ik de kloof tussen de architect en de gebruiker, in deelvraag twee onderzoek ik de kloof tussen de gebruiker en zijn huis. Naar mijn mening speelt de relatie tussen de architect en de gebruiker namelijk een grote rol in de relatie tussen de eindgebruiker en het eindproduct.
 
Ik streefde met dit onderzoek een oplossing te vinden waarmee ik de bewoner zijn individuele vrijheid kan geven binnen de collectieve kaders van zijn huurwoning, om zich zo beter te kunnen identificeren met zijn huis.‘’ 

Visie

Ik ben de afgelopen maanden bezig geweest met een ontwerp voor een meelevend bouwpakket. Ik deed dit vanuit het idee dat de huidige massawoningbouw ervoor zorgt, dat wij ons niet meer goed kunnen identificeren met ons huis. Zoals John Habraken ook zei;
 
‘‘Als je je niet kunt identificeren dan woon je niet, dan logeer je. Het verschil tussen de gast en de gastheer is dat de gastheer wel iets mag veranderen aan het huis en de gast niet. ‘’ Ik wilde iets ontwerpen waardoor ik de bewoner weer de gastheer kon maken van zijn huis.
 
Ik heb in de afgelopen 4 maanden een textielsysteem ontworpen die met je meeleeft als oplossing voor het gebrek aan eigen inbreng binnen de huurwoning. Hierin is de bewoner vrij in zijn manier van ruimtes indelen. Het bouwpakket bestaat uit 3 doeken; een doek voor een zitkamer, een doek voor een werkkamer en een opslagdoek.
Deze doeken kunnen tussen twee contactpunten gespannen worden en weer verplaatst worden wanneer de bewoner dat nodig acht. 
 
Textiel wordt vaak gezien als het tijdelijke of als inwisselbaar, en dat maakt het nu juist de tegenhanger van architectuur, wat vaak als het vaste en het fundamentele wordt gezien. Daarom vind ik het belangrijk dat de stof in mijn ontwerp op de eerste plek staat, dus de stof is altijd het hoofdingrediënt voor het object, de stof maakt dat het iets is. De architectuur in de huidige huurwoningbouw is heel ‘vast’, de bewoner heeft vaak niet de keuze om de ruimtes naar eigen inzicht in te delen. Hierdoor kan het soms langer duren voordat de huurder een band kan vormen met zijn huis.  Er is dus een gebrek aan keuzes binnen zo’n huurwoning, een gebrek aan vrijheid bij het inrichten van de ruimtes. Door dit textielsysteem geef ik de vrijheid van het indelen terug aan de bewoner. 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 22 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.