Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Maram Munfakh

Interieurvormgever
Associate degree
ID_ Maram Munfakh_foto 1
Maram Munfakh

Cultureshock  
Recovery 

Mijn afstudeerwerk is gericht op (kinderen van) vluchtelingen die door oorlog, armoede of andere redenen in Nederland terecht zijn gekomen. Deze mensen hebben een heel ander beeld van de Nederlandse samenleving en ervaren een cultuurshock als ze hier aankomen. Ik heb dit zelf ondervonden toen ik een paar jaar geleden gevlucht ben uit Syrië. Ik kwam in Nederland, en had totaal geen idee hoe het leven er hier uit zag. Mijn doel voor deze ruimte is een plek te creëren, die gericht is op kinderen met dezelfde cultuurshock, en hen op een kunstzinnige manier kennis te laten maken met de cultuur, zodat zij een betere kans krijgen in de Nederlandse maatschappij. Vanaf hier begint hun nieuwe start, en kunnen ze een mooie toekomst tegemoet gaan.

Visie

Tijdens mijn bezoek aan het AZC in Dronten heb ik gezien dat ik niet de enige was met deze cultuurschok. Op het moment dat ik met de kinderen ging praten merkte ik dat ze geen idee hadden waar ze waren en ook totaal geen kennis hadden van Nederland, en wat ze te wachten staat op het moment dat ze het kamp mogen verlaten. Vanuit hier ben ik mij gaan richten op kinderen van 4 tot 14 jaar, omdat zij vanuit mijn onderzoek het meest open staan, en flexibel zijn om iets te leren. Ik ben onderzoek gaan doen in kinderpsychologie, en hoe de ruimte hen kan helpen, om weer vertrouwen in zichzelf te krijgen, met indirecte activiteiten om kennis te maken met de cultuur, en hen daadwerkelijk uit de shock te halen. 

Kunst-Raum-Körper 

Ik heb gemerkt dat je leven als vluchteling uit veel lagen bestaat, en je een hoop stadia doorloopt. In mijn Kunst-Raum-Körper project is gelaagdheid van mijn leven het uitgangspunt. Dit werk komt terug in de ruimte als de symbolische gelaagdheid die de kinderen hebben, en te beseffen dat door de keuze van het materiaal -dat zwaar oogt- het pad dat je bewandelt om opnieuw te starten minder zwaar is dan je denkt. 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 13 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.