Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Ellen Journée

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
Ellen Journée
Ellen Journee

Eindwerk

Met mijn eindwerk ga ik opzoek naar de ware identiteit. Daarbij speelt de dialoog met de ander en de omgeving een grote rol. Wij hebben de ander nodig de spiegel voor onszelf te houden en onze identiteit te vormen. Zo speelt mijn overgrootmoeder een grote rol in de vorming van mijn eigen identiteit en daarmee ook elementen in het werk. Zij heeft mij als klein meisje geleerd te breien en te haken, deze momenten samen hebben zo’n grote invloed op mij gehad dat deze technieken onderdeel zijn geworden van wie ik nu ben en van wie ik wil worden. Dat is de reden waarom ik de brei en haak technieken gebruik in het netwerk van dialogen en de vorming van de identiteit.

Visie

Mijn eindwerk gaat over de zoektocht naar de ware identiteit, een proces die al jaren een rol speelt in onze samenleving. Iedereen vraagt zich wel eens af wie hij of zij is of wil worden en dat doen wij al eeuwenlang. Dit doe ik echter op een meta-modernistische manier; ik graaf in de schroothoop van het verleden – het breien en haken wat ik vroeger als kind heb geleerd – en wil hiermee een toekomst vormen – de vorming van mijn identiteit. Daarbij is mijn overgrootmoeder een belangrijke inspiratiebron, omdat zij ervoor gezorgd heeft dat ik een drijfveer heb om de brei en haak technieken toe te passen en daarmee zowel zij als de technieken onderdeel zijn geworden van wie ik ben en wil worden.

Daarnaast hebben Charles Taylor en Paul Verheaghe mij met hun boeken geholpen betekenis te geven aan de zoektocht naar de ware identiteit. Hoe onze identiteit de ander nodig heeft om de spiegel van onszelf te zien en ons te vormen. Ik vind het erg fassinerend hoeveel invloed een ander en de omgeving invloed op ons heeft, terwijl wij dat niet altijd bewust van zijn. Zo kwam ik er dit jaar pas echt achter hoeveel mijn overgrootmoeder en de momenten samen met haar invloed hebben gehad op de persoon die ik nu ben, terwijl zij al lange tijd uit mijn leven is verdwenen.

Niet bij mij maar ook bij Vanessa Barragão heeft haar oma invloed gehad op het toepassen van de haak technieken. Door haar oma is zij in aanraking gekomen met deze technieken en weet deze heel sterk toe te passen. Ik heb veel bewondering voor haar werk, niet alleen vanwege de technieken, maar ook vanwege de boodschap die zij wil overbrengen. Ze koraalriffen van afvaltextiel, om te laten zien wat de kledingindustrie aanricht, hoe het de oceaan en daarmee het koraal beschadigd. Hoewel ons verhaal niet overeenkomen, voel ik mij toch altijd verbonden met haar werk.

Ik heb erg veel geleerd dit afstudeerjaar en ben vooral mijzelf tegengekomen. Hoewel het veel verschillende wendingen heeft gehad heb ik nu toch het rode draad in mijn proces en het beeldend werk gevonden.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 11 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.