Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Jan Erik Fokke

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
Jan_Erik_Fokke_02
Jan Erik Fokke

Eindwerk

“Als ik 1 oktober 2019 wakker word, mijn ontbijt heb gemaakt, het nieuws op de NOS-app heb gelezen, besluit ik een jaar screenshots van protesten en hun leiders te maken om te zien wat voor hen belangrijk is.”

Het is de titel van mijn onderzoek en gelijk de enige tekst in de bundel: een visueel jaaroverzicht van mensen die zich niet gezien en zeker niet gehoord voelen. De meest uitdagende vraag waarbij ik verbeeldingskracht kan inzetten werd voor mij: Hoe gaan wij elkaar vooruithelpen als zij het niet doen? En wie zijn zij?

Visie

De dood van mijn vader en kameraad in 2015 –hij was 19 jaar ouder dan ik– deed mij beseffen dat ik niet alleen idealist ben, maar vooral iets wil betekenen voor anderen. Ik vind het belangrijk dat wat ik doe bijdraagt aan wat voor bepaalde groepen niet vanzelfsprekend is, zoals gelijkwaardigheid, inclusie en rechtvaardigheid. Dat doe ik als beeldend maker, inspirator en als docent op het Cibap.  

In mijn droom naar idealisme staat de volgende vraag centraal: Is het mogelijk om studenten van een creatieve vakschool op te leiden tot vakmensen die een continue bijdrage leveren aan een betere wereld? Ze dus eigenlijk op te leiden tot positieve impact makers?

 

Op dit moment ontbreekt een gespecialiseerde mbo-opleiding hiervoor. Dit eindexamen vormde de start van deze droom om die opleiding te realiseren en de start van Atelier Urgent. Hiermee onderzoek ik complexe maatschappelijke systemen om vanuit daar positieve verandering te creëren. Ik zet vragen in om de dialoog met iedere kijker, deelnemer of betrokkene aan te gaan, mensen te motiveren na te denken over welke positie men zelf inneemt in het debat over een inclusieve samenleving.

Ik wil mensen inspireren om mee te werken aan een betere wereld. Ik heb geleerd om respect te hebben door uit mijn bubbel van gelijkgestemden te stappen en andere mensen met andere verhalen te ontmoeten. Atelier Urgent attendeert ons op het belang van de mens in maatschappelijke systemen. Mijn kracht ligt op het snijvlak van coaching, strategie en creatie. Dit is cruciaal is voor deze positieve verandering.

 

Ik werk graag met jongeren, omdat ik vind dat zij de toekomst in handen hebben. Zij zijn de Leiders van de Toekomst! Aan jonge idealisten heb ik gevraagd om een ‘jaaroverzicht’ te maken. Vijftien jongeren, die andere jongeren helpen bij Presikhaaf University in Arnhem, hebben in korte filmpjes hun visie gegeven over een inclusieve samenleving.

De passie waarmee ze kansengelijkheid in de samenleving realiseren, raakte mij meer dan die van lijsttrekkers tijdens de Tweede Kamer verkiezingen. Van de quotes uit de filmpjes heb ik posters gemaakt en deze als een oude kraker ‘wild’ in de stad geplakt. Ik ben de straat opgegaan om juist alle jongeren te laten zien dat zij de toekomst in handen hebben en dat zij gehoord moeten worden. 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 11 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.