Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Joep van Boxtel

Graphic Design
Bachelor
GD_Joep-van-Boxtel_beeld_website_01
Joep van Boxtel

Eindwerk

Wat is jouw online CO2-uitstoot?

We leven in een tijd waarin wij steeds afhankelijker worden van het internet. In Nederland heeft 95 procent van de bevolking beschikking tot het internet. Wereldwijd is dit bijna 60 procent. Zonder het te weten dragen wij tijdens ons dagelijks mailcontact of het kijken van een serie bij aan de uitstoot van CO2. Het is van belang dat er meer bewustzijn wordt gecreëerd over deze onzichtbare vervuiling van het digitale tijdperk. De installatiecampagne ‘Wat is jouw online CO2-uitstoot?’ geeft inzicht over de uitstoot die ons online surfgedrag met zich meebrengt en hoe ons internet massaal met elkaar in verbinding staat.

GD_Joep-van-Boxtel_beeld_website_01

Scriptie

Titel: Blauwe ModeGD_Joep-van-Boxtel_beeld_website_02

Blauwe Mode is een onderzoek naar hoe de grafisch ontwerper kan bijdragen aan een circulaire mode-industrie. Als verkoopmedewerker in een kledingwinkel vroeg ik mij vaak af wat er met de kleding gebeurt die niet meer verkoch wordt. Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat miljoenen kledingstukken elk jaar op de vuilnisbelt terecht komen en uiteindelijk worden verbrand in verbrandingsovens. Dit is één van de redenen waarom de mode-industrie de tot op één na meest vervuilende industrie ter wereld is.

In mijn scriptie behandel ik verschillende circulaire ontwerpmethoden, aangevuld met projecten die de circulaire economie als norm hanteren. Aan de hand van deze ontwerpmethoden heb ik gekeken naar hoe de grafisch ontwerper in zijn ontwerpproces kan bijdragen aan een circulaire economie, met als doel de mode-industrie een stukje beter te maken.

Voor het ontwerp van de scriptie heb ik in mijn ontwerpproces gekeken naar duurzame materialen zoals FSC papier en hergebruikte spijkerstoffen voor de omslag. In het binnenwerk heb ik gebruik gemaakt van lichte kleuren, zodat het papier makkelijker te recyclen is en een dunne letter om minder inkt te verbruiken.

GD_JvanBoxtel_02

Visie

Het onderwerp online CO2-uitstoot is voortgekomen uit het schrijven van mijn scriptie. Hierbij kwam ik tot ontdekking dat het versturen van 20 e-mails per dag gedurende één jaar gelijk staat aan 1000 kilometer autorijden.

Dit wist ik niet en het verbaasde mij, aangezien ik als ontwerper vaak grote bestanden over de mail naar de drukkerij stuur. Deze thematiek vind ik zeer interessant, omdat wij steeds meer gedwongen worden gebruik te maken van het internet. We zijn er afhankelijk van geworden en zonder dat wij het doorhebben, dragen we hierdoor bij aan de uitstoot van CO2 en aan de opwarming van de aarde. Ik vind het daarom van belang dat er meer bewustzijn wordt gecreëerd over deze onzichtbare vervuiling.

Ik ben mijn project begonnen met het onderzoeken wat de uitstoot is van elke online handeling. Aan de hand van deze informatie heb ik een letter gecreëerd die dit onderwerp versterkt. Met de pixel en de ronde lijnen heb ik een combinatie gezocht tussen de digitale en analoge werelden. Aangevuld met illustraties en tekst om zo bewustzijn over dit onderwerp te creëren.

GD_JvanBoxtel_04

De installatie schetst een beeld hoe het internet in verbinding staat door een enorm netwerk van kabels, datacenters en servers. De installatie staat om de week in verschillende steden in Nederland waar je op elke plek door de stad de campagneposters tegenkomt. Met de installatiecampagne hoop ik dat er meer bekendheid komt over dit onderwerp en dat mensen inzicht krijgen  in de uitstoot van hun eigen online surfgedrag.

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.