Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Rashel Alberts

Illustration Design
Bachelor
ID_RAlberts_01
Rashel Alberts

Eindwerk

Alleen maar niet alleen gaat over ervaringen en een blik op de wereld. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en handelt naar eigen inzicht. Herinneringen vormen die identiteit.

Ik kon me vroeger altijd prima alleen vermaken, ik had alle ruimte om te ontdekken en zag verhalen in van alles om me heen. Als je ouder wordt heb je soms het idee dat je geleefd wordt. Door als een kind op een speelse manier te kijken, zie je dingen die je anders gewoon niet opvallen. Het is belangrijk te genieten van je ervaringen.

ID_RAlberts_02

Scriptie

Mijn scriptieonderzoek is voor mij een manier geweest om een overzicht te krijgen van mijn interesses. Ik heb in de mediatheek tassen vol boeken geleend en heb in mijn scriptie dan ook allerlei uiteenlopende bronnen bij mijn onderzoek betrokken. Uiteindelijk leidden deze interesses naar het onderwerp ‘het proces’. De onderliggende motivaties in iemands werk hangen nauw samen met zijn ervaringen. Uit deze unieke ervaringen ontstaan weer nieuwe inzichten en beeldtalen. Ik vind het interessant om te zien waar anderen hun inspiratie uit halen. De uiting van creativiteit is iets moois, iets menselijks en zit in alles om ons heen. Mijn onderzoek richt zich vooral op het zien van factoren die het werkproces beïnvloeden en hoe je om kan gaan met verschillende aspecten in het proces.

Het internet en alle technologische ontwikkelingen brengen veel mogelijkheden met zich mee. Het werkproces blijft altijd in ontwikkeling en online kun je veel nuttige tips vinden over de werkprocessen van anderen. Ik onderzocht verschillende methodes om goed te reflecteren op je werk en een gebalanceerd werkpatroon te volgen (geeft het plezier?, is het zinvol? en ook, voorziet het in levensonderhoud?) Het is belangrijk tijd te nemen voor je ontwikkeling, jezelf te leren kennen en te vertrouwen op je eigen kunnen.

Visie

Mijn eindwerk is een beeldende aanvulling geworden op mijn scriptieonderzoek. In het begin ben ik gaan zoeken naar de uiteindelijke vorm. Ik wist dat ik een verhaal wilde vertellen, omdat ik zelf veel geleerd heb door het lezen van en kijken naar verhalen. En ik denk niet dat alleen kinderen veel hebben aan het zien van een onderwerp in een context.

Ik wilde in mijn onderzoek vinden wat mijn werk voor mijzelf betekent en wat dit vervolgens kan betekenen voor een ander. Ik zie iets moois in het ervaren van de wereld als een geheel en ik denk dat ik in mijn beeld, mensen kan laten zien hoe je op een interessante manier kan kijken naar alledaagse dingen.

De artistieke context van mijn werk is de drukke wereld van vandaag, ik wil mensen even laten ademen en genieten van een spannend beeld.

Mijn eindwerk is door verschillende fases gegaan. Bij de uiteindelijke uitwerking ligt de focus op de dynamiek van het beeld. Herinneringen zijn altijd in beweging en ik denk dat dynamiek in illustratie en oog voor detail zeker vernieuwend kunnen zijn. Door te tekenen kan ik alles maken wat ik wil, er zijn geen grenzen. Je kunt doormiddel van illustratie buiten de kaders werken en ik denk dat mijn werk daar een voorbeeld van is.

De inspiratie van mijn werk komt voort uit verhalen en cartoons, die je als kind in de context zet van de wereld om je heen. Je probeert als kind (en als jongvolwassene nog steeds) om de wereld te begrijpen door de ervaringen die je opdoet. Daardoor kunnen interessante dingen ontstaan.

Doel en ambitie

Mijn doel is om mensen op een andere manier te laten kijken naar dagelijkse gebeurtenissen. Als je ouder wordt is het makkelijker om te vergeten hoe het leven voelde als een kind. Tegenwoordig lijken mensen gewoon te druk te zijn om dingen die ze tegenkomen op een goede manier te verwerken of te uiten; alsof mensen als robots zouden moeten werken. 

In mijn werk wil ik juist plezier overbrengen en nieuwsgierigheid die je als kind hebt naar de wereld. De drang van de mens naar kennis en ervaringen, maakt mensen die zonder oordelen naar de wereld kijken en cultuur maken.

Ik zie mijn keuze om illustrator te worden als een manier waarop ik dit pad voor mezelf kan bewandelen. Ik vind het fijn om in stapjes naar mijn doelen te gaan, maar niet om alles uit te plannen, want het leven loopt nooit zoals je het plant. De mooiste dingen gebeuren spontaan en dan wil je ze niet afblazen omdat het niet in je planning past. (ik vind ‘De kleine prins’ ook zo mooi!)

Na de academie zie ik mijn werk het gedrukte medium verrijken. Het lijkt me heel tof een keer een geïllustreerd boek uit te brengen, met een gelijkgestemde schrijver. En hoop ik mijn illustraties te kunnen inzetten in projecten die het oog op de toekomst hebben.

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 5 oktober 2020

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.