Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Alexander Hendricks

Animation Design
AN_AHendricks_Website01
Alexander Hendricks

Eindwerk

The People We Hold Dear

Mijn film gaat over een homokoppel dat samenwoont, maar hun relatie moet verbergen wanneer de moeder van één van hun op visite komt. Deze film kwam voort uit het verlangen om meer LHBT+ verhalen de wereld in te brengen. Het kijkt naar de angsten en gevaren die bij een niet accepterende omgeving horen, maar ook naar het belang van een LHBT+ gemeenschap om je heen waar je op kan steunen.

Scriptie/essay

In de geschiedenis van de film zijn homo’s, lesbies, bi- en transmensen (LHBT-ers) door censuur en vooroordelen vaak niet erg goed in beeld gebracht. In mijn essay onderzoek ik de schadelijke stereotypes die hieruit zijn voortgekomen en de valkuilen waar we in onze moderne media nog steeds mee te maken hebben.

Films en series zijn een plek waar we onszelf weerspiegeld zien. We zien situaties waar we ons aan kunnen relateren en personages waar we ons in kunnen inleven. Het filmlandschap is echter nog erg hetero- en gendernormatief. LHBT-ers hebben weinig media waarin ze zichzelf kunnen herkennen, en in veel media waarin ze zichzelf herkennen worden ze in een verkeerd licht gezet. Voor veel jonge LHBT-ers, die zich in hun identiteit aan het ontwikkelen zijn, kan dit een grote invloed hebben op hun zelfbeeld. Keer op keer zien hoe er geweld wordt gepleegd op homo’s, hoe transmensen als gevaarlijk worden neergezet en hoe LHBT-ers de punchline zijn tot een grap, laat zijn sporen na.

In mijn essay ga ik hier dieper op in en heb ik het over wat er moet veranderen in ons medialandschap om het diverser en inclusiever te maken.

AN_AHendricks_Website02

Visie

Met mijn afstudeerfilm wil ik bijdragen aan de hoeveelheid LHBT+ representatie in de wereld. Vooral in de wereld van animatie zijn films en series met LHBT+ personages erg zeldzaam. Ik wil mijn deel doen om hier verandering in te brengen.

Mijn verhaal heeft een aantal variaties doorlopen voordat ik er tevreden mee was. De eerste versie ging over iemand die moeite heeft met  het accepteren van zijn seksualiteit. Ik merkte al snel dat mijn hoofdpersoon niemand had om op terug te vallen. Omdat in mijn eigen ervaring de LHBT+ gemeenschap die ik om me heen had opgebouwd zo belangrijk was, wilde ik dit ook benadrukken in mijn film. Daarom kantelde mijn verhaal van iemand die er alleen voor stond, naar twee mannen die al in een relatie zitten. Wanneer de moeder van één van hun op visite komt en achter het bestaan van hun relatie komt, ontstaat er een conflict. 

Ik wilde het hebben over de harde waarheid dat veel LHBT-ers niet worden geaccepteerd door hun omgeving, maar tegelijkertijd ook de twijfel van de moeder laten zien. Ik geloof dat mensen kunnen groeien in hun denken en tot acceptatie kunnen komen, dus die mogelijkheid wou ik ook openlaten voor de toekomst van mijn personages.

AN_AHendricks_Website04

Doel

Met mijn werk wil ik onderwerpen bespreken die dichtbij mijn hart liggen. De zichtbaarheid van LHBT+ onderwerpen laten toenemen en acceptatie proberen te vergroten, is hier een deel van. Het is voor mij belangrijk dat mensen een gevarieerd beeld krijgen te zien in hun media, in plaats van steeds terug te vallen op hetzelfde sjabloon van witte heteroman als held van een verhaal. Deze diversiteit is belangrijk om te laten zien. Niet alleen zodat minderheden zichzelf kunnen herkennen in de media die ze kijken, maar ook zodat mensen die niet in deze categorieën vallen meer met deze minderheden in aanraking komen, en hun bestaan genormaliseerd kan worden.

AN_AHendricks_Website06

Ambitie

Na mijn afstuderen wil ik verder gaan als ZZP-er en zelfstandig filmmaker. Ik heb een liefde voor fictiefilms, maar ook documentaires hebben mijn interesse. Ik heb al een aantal plannen liggen voor filmprojecten waar ik mee aan de slag wil gaan. De onderwerpen waar ik me mee bezig wil houden zijn vrij breed, van genderidentiteit en feminisme tot het belang van het behouden van oorlogsverhalen. In mijn eerstvolgende project wil ik een korte documentaire maken over een van de manieren waarop vrouwen nog steeds gehinderd worden in het maken van beslissingen over hun eigen lichaam.

 

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Contact : redactie@artez.nl