Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Wat zijn jouw AAN-knopjes? Fotograaf:  Marjanneke Scholtheis
Wat zijn jouw AAN-knopjes? Fotograaf: Marjanneke Scholtheis

Wat zijn jouw AAN-knopjes?

 

Intro (korte inleiding op mijn onderzoek)

Wat als er een verborgen AAN-knopje is waardoor je tot leven komt, en niemand heeft het ooit opgemerkt? Zou je dan nieuwsgierig worden naar jouw AAN-knopjes? Kunnen die knopjes ook UIT staan? En als je een kind was, met wie zou je dat dan willen ontdekken?

Als 22-jarige, vers van de academie, droomde ik van een doorbraak als kunstenaar. Nu, jaren later, werk ik twee dagen in mijn atelier en sta ik met plezier drie dagen voor de klas. Beide rollen vervul ik met gemak en voldoening, maar ik vraag me af: is dat genoeg? Moeten talenten altijd leiden tot uitblinken? 

Ik geloof meer in een inclusieve visie, waarin je energie haalt uit wat je doet. Wat maakt mij echt gelukkig? Wat past authentiek bij mij?

Fotograaf: Nico van Maanen

 

Visie

Veel mensen associëren talent met uitblinken in een bepaalde activiteit. Mijn benadering, geïnspireerd door Luk Dewulf, is inclusiever en omvat meer dan traditionele vakken zoals sport, kunst, dans, muziek en theater. Deze holistische visie omvat ook sociale interactie, empathie, probleemoplossend vermogen, doorzettingsvermogen, organisatievaardigheden en leiderschap. Door deze brede benadering helpen we kinderen hun unieke kwaliteiten te ontdekken en waarderen, wat bijdraagt aan hun welzijn en ontwikkeling. Weg dus met het oude begrip ‘talent’ en gebruik mijn nieuwe term AAN-knopjes: waar ga jij van AAN of UIT?

Mijn onderzoek richt zich op het ontdekken van AAN-knopjes bij leerlingen van de multiculturele basisschool ‘Het Stroomdal’ in Zwolle. Samen met leerkrachten en leerlingen zoeken we naar verborgen talenten—activiteiten die energie en voldoening geven maar vaak onopgemerkt blijven omdat ze zo natuurlijk aanvoelen. Als leerkracht ga je samen met je leerlingen op ontdekkingsreis: wie ben ik en waar ga ik van AAN (ik krijg energie en de tijd vliegt) of UIT (het slurpt energie en de tijd kruipt)?

Fotograaf: Nico van Maanen

In co-creatie ontstonden schoolbrede talentenmiddagen. Ik werkte met een focusgroep van zes leerlingen (8-12 jaar) en interviewde leerkrachten, leerlingen en talentenfluisteraars voor de podcast ‘Wat zijn jouw AAN-knopjes?’. Deze podcast is bedoeld om leerkrachten te inspireren kinderen op een inclusieve manier te benaderen. Het is niet alleen mijn stem die hen overtuigt, maar ook de verhalen van leerlingen, leerkrachten en talentenfluisteraars die hebben meegewerkt aan mijn onderzoek.

Als artisteducator ben ik enthousiast, positief en nieuwsgierig, soms zelfs een beetje naïef. Mijn focus ligt op het bevorderen van verbinding. Leren gaat makkelijker als iemand zich goed voelt en meer veerkracht heeft doordat hij of zij zich gewaardeerd voelt. Het is essentieel om tijd te nemen om anderen echt te zien, te ontmoeten en empathie te tonen. Ik streef ernaar de complexiteit van talent te begrijpen door verhalen en ervaringen te verzamelen.

Fotograaf: Marjanneke Scholtheis
Fotograaf: Marjanneke Scholtheis

 Urgentie

"In het huidige onderwijssysteem ligt de nadruk vaak op academische prestaties en standaardtesten, waardoor er te weinig aandacht is voor de individuele talenten en sterke punten van kinderen" (Heij, 2023). Elke dag dat een AAN-knop onopgemerkt blijft, is een gemiste kans op groei. Dit kan leiden tot onderwaardering, verminderde motivatie, lagere zelfwaardering en beperkte ontwikkeling. Leerkrachten, ouders en medeleerlingen moeten AAN-knopjes herkennen, benoemen en stimuleren om een blijvende impact te maken. Het onderwijs moet de urgentie inzien van écht kijken en luisteren naar elk kind. 

Fotograaf: Marjanneke Scholtheis

Doel

Door kleine individuele acties van leerkrachten kan een grote impact worden gemaakt op het leven van een kind. Het doel is om kinderen te ondersteunen bij het ontdekken en benutten van hun energiebronnen, vanuit een inclusieve benadering van talent in het onderwijs. 

Door de term ‘talent’ te vervangen door ‘AAN- en UIT-knopjes', voeg ik waarde toe aan de beweging van Luk Dewulf en raak ik de kern van deze inclusieve visie. Ik hoop dat mijn podcast leerkrachten inspireert om kinderen op een inclusieve manier te benaderen en innovatieve werkvormen te gebruiken. Dit onderzoek is slechts het begin...

Mijn droom voor de toekomst? Er is een breed scala aan mogelijkheden om mijn passie voor kunst en educatie te combineren én een positieve impact te hebben op de samenleving. De toekomst ligt open, maar het zal een mix worden van makerschap en educatie!

Fotograaf: Marjanneke Scholtheis

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 25 juni 2025

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.