Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Foto door Nico van Maanen
Foto door Nico van Maanen

Didactische drijfveren 

Het mechaniek onder de ‘jas’ van de leraar 

Inleiding 

Onderwijs voor leraren gaat verder dan het overdragen van kennis en vaardigheden. Elke onderwijshandeling van een lerarenopleider is een vorm van modellering voor de leraar in opleiding. Dit vraagt om een gezonde dosis aan zelfreflectie op de beroepsidentiteit van de lerarenopleider. Als artisteducator en lerarenopleider ben ik, Henrik Jager, nieuwsgierig naar welke persoonlijke en professionele waarden ten grondslag liggen aan dat handelen van lerarenopleiders. Waar ligt de grens tussen de persoonlijke en de beroepsidentiteit? Hoe verhouden de persoonlijke en professionele waarden zich tot elkaar en hoe beïnvloeden die hun studenten in opleiding? 

Even een voorbeeld uit de gevoerde gesprekken. In een lerarenopleiding in Nederland worstelt een lerarenopleider, met de grens tussen zijn persoonlijke en professionele identiteit tijdens een project met leraar in opleiding. Als mentor en mede-leraar helpt de lerarenopleider de leraar in opleiding zijn pedagogisch en didactische stem te vinden, maar als beoordelaar moet hij kritisch blijven. Deze ervaring benadrukt de complexiteit van de docent-studentrelatie, waarbij transparantie over rollen en waarden essentieel is voor een betekenisvolle leerervaring en de ontwikkeling van toekomstige leraren. 

Dit gesprek voerde ik in de ‘tussenruimte’, waar in vrijheid en kwetsbaarheid ontdekt kon worden. Abstracte waarden, vertaald in concrete mechanismen, werden samengebracht en daar ontstonden verrassende verbindingen. De wisselwerking met het fysiek draaiende mechanisme verdiepte het gesprek. 

 

“Abstracte waarden, vertaald in concrete mechanismen, werden samengebracht en daar ontstonden verrassende verbindingen. De wisselwerking met het fysiek draaiende mechanisme verdiepte het gesprek.” 
Foto door Mathieu Ponds

Urgentie 

Het belang van een duidelijk bewustzijn rondom de eigen professionele identiteit, specifiek het navigeren tussen professie en persoon is van essentieel belang voor inclusief onderwijs. Inclusief onderwijs dat ruimte biedt voor de verschillende manieren waarop mensen leren en begrip ontwikkelen. Onderwijs dat ruimte creëert voor het samenkomen van verschillende perspectieven en waar nieuwe betekenissen kunnen ontstaan.  

Foto door Matheiu Ponds

Toekomst 

Als artisteducator zou ik wensen dat lerarenopleiders hun professionele identiteit meer flexibel hanteren, als een jas die je aan- en uittrekt. Door voortdurend onderzoek en dialoog zullen lerarenopleiders nieuwe expressievormen ontdekken die resoneren met hun unieke ‘jas’. Dit zal hen in staat stellen om effectief te navigeren in de ‘tussenruimte’, waardoor ze een rijke leeromgeving creëren die zowel hun eigen groei als die van hun studenten bevordert. Veerkracht en aanpassingsvermogen worden de hoekstenen van hun professionele praktijk. 

Foto door Matheiu Ponds
Tekening door Henrik Jager

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 26 juni 2024

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.