Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Femke Posthouwer

Artisteducator in Theater & Media
Bachelor
Jort Ploos van Amstel
Jort Ploos van Amstel

“You don't pass or fail at being a person, dear.”
― Neil Gaiman

 

Wie ben je als docent/maker?

Als docent en theatermaker hecht ik veel waarde aan zorgzaamheid en sensitiviteit.

Ik voel me het meest thuis in de rol van docerend theatermaker. Hierbinnen kan ik werken vanuit mijn eigen artisticiteit en gelijktijdig wordt deze gevoed door mijn deelnemers. Ik geniet van de duwtjes in de juiste richting, iemand op zien bloeien na een passende regieaanwijzing of zien dat iemand door middel van theater zichzelf volledig durft te uiten. De persoonlijke ontwikkeling die theater faciliteert vind ik een prachtig gegeven, zowel op de vloer als in de zaal. Ook is het voor mij een alomvattende kunstvorm, waarbinnen ik al mijn creativiteit kwijt kan.

Wat inspireert of fascineert je?

Verhalen waar personages centraal staan en waarbij het meer gaat om hun binnenwereld dan de spannende plotpunten die ze meemaken. Daarnaast ben ik geboeid door het ontmoetingspunt tussen humor en tragedie, waar kwetsbaarheid en oprechtheid naar voren treden. Hetgeen wat onbesproken blijft, maar wel gevoeld wordt, fascineert mij.

Wat is je ambitie/toekomstwens?

Het liefst blijf ik doen wat me energie geeft en voor mij is dat theater. Het feit dat ik na deze opleiding een toekomst vol theater tegemoet ga, maakt mij enthousiast. Vooral omdat ik hoop het plezier en de liefde die ik ervoor heb te kunnen delen met anderen. Daarin zie ik mezelf als (docerend) theatermaker en hoop ik binnen verschillende contexten aan de slag te mogen gaan.

Voordat het zover is zal ik eerst nog doorstuderen aan de master Muziektheater van ArtEZ. Vanuit hier hoop ik nog verder door te groeien als (muziek)theatermaker en regisseur.

 

De zorgvuldigheid van kwetsbaarheid:
hoe je als theatermaker te werk gaat met (mentaal) gevoelige onderwerpen.

Vanuit het onderwerp mentale gezondheid hield ik mij bezig met vraagstukken zoals: representatie, stigma, romantisering, dramatisering en ervaringsdeskundigheid. Met als hoofddoel om te onderzoeken hoe je als theatermaker zorgvuldig om kan gaan met een mentaal kwetsbare thematiek. Voornamelijk wanneer je iets maakt voor een publiek met ervaringskennis. Zelf voelde ik een noodzaak om hier zorgvuldig mee om te gaan, maar miste ik daar nog handvatten voor. Vandaar dat ik ze zelf ben gaan zoeken in dit afstudeerjaar.


Stages:

- SubSub: Regie-assistent en co-begeleider bij SubSub Makers.
- Theater de Krakeling: Regie-assistent bij de Theater na de Dam jongerenvoorstelling.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 27 mei 2024

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.