Leonie Smeets

Gronden in vervreemde aarde: erfelijke wortels en identiteit.
Ineens word ik me bewust dat ik mezelf niet herken in mijn identiteit, terwijl die identiteit wel bij mij hoort. Hoe komt dat? Want ik ben dat toch?
Vanuit mijn persoonlijke zoektocht naar mijn Indonesische en Thaise identiteit is mijn installatie ontstaan. Mijn persoonlijke verhaal is verweven met de koloniale geschiedenis van Nederland in Indonesië, de diaspora richting Nederland en assimilatie die daar uiteindelijk uit voort kwam zoals bij vele Indonesische-Europese gezinnen. Dit heeft bij mij, en mijn familie uiteindelijk geleid dat onze Thaise en Indonesische identiteit van ons is vervreemd. Thema’s in mijn werk zijn aarden/gronden en vervreemding in relatie tot mijn roots/wortels en identiteit. Hoe beïnvloedt deze geschiedenis mijn identiteit?
Gedragingen, gevoelens, herinneringen en ervaringen van je (voor)ouders waarover niet wordt gesproken, kunnen onbewust worden doorgeven van generatie op generatie . Dit heet transgenerationele overdracht.[1] Deze aspecten, die je erft en niet begrijpt of kent, hoe verhoud je je daartoe? Ben jij je bewust van verborgen geschiedenissen? Welke invloed hebben die op je identiteit? In mijn werk probeer ik dit te onderzoeken.
Vervreemding, niet helemaal erbij horen, niet helemaal passen in een bepaalde gemeenschap of context. Met mijn werk verken ik deze gevoelens en begrijp ik dat ze verbonden zijn met mijn persoonlijke geschiedenis en omgeving. In deze installatie staat aarde centraal. De aarde staat symbool voor de verborgen aspecten van jezelf en je geschiedenis. Net zoals wortels onder de grond, in de aarde verborgen zijn, kunnen delen van je identiteit en verleden onzichtbaar zijn, maar toch aanwezig en van invloed. Als je je hier bewust van wordt, maar jezelf daar dus niet in herkent, kan dit gevoelens van vervreemding oproepen. Met mijn werk probeer ik dit innerlijke proces te verbeelden door middel van ademende aarde. Aarde ademt niet van nature, dit heeft een vervreemdend effect.
Hoe langer ik stil sta bij de vervreemding, hoe meer het weer onderdeel van mij wordt en ik mezelf er weer in ga herkennen.
Ademen - een ander thema in mijn werk is aarden. Aarden of gronden, zie ik als een universeel proces van zelfontdekking en stabiliteit. Wat weer samenhangt met je identiteit. In mijn werk probeer ik door middel van aarde en het ademende geluid dit te verbeelden. Deze elementen zorgen voor bewustwording, waardoor er meer verbinding en verbondenheid met jezelf ontstaat. Ademen is fundamenteel voor het leven. Het kan zorgen voor gevoelens van vrijheid en ontspanning en daardoor ook voor transformatie en verandering.
Samen kunnen deze gevoelens en gedachten zorgen voor bewustwording, vervreemding, maar ook voor rust en verandering. Ben jij je bewust van je eigen verborgen wortels? Voel jij je wel eens vervreemd van je eigen identiteit? Hoe kan het verkennen van deze vervreemding zorgen voor zelfontdekking en stabiliteit? In mijn werk probeer ik dit te onderzoeken door middel van aarde en ademen.
Bibliografie
‘’ Generaties en trauma’’. ARQ. 14-6-2024. https://arq.org/kennis/generaties-en-trauma
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2024
Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.