Shayna Cornelisse

Hip Hop in Architectuur
Op mijn zevende verhuisde ik naar Portugal waar ik Hip Hop dans ontdekte. Al snel merkte ik op dat ik mezelf door middel van dans uit kon drukken en verstaanbaar maken in een land waar ik de taal niet sprak en waar ik me onzeker voelde over mijn plek. Hip Hop dans was voor mij een toevluchtsoord. Ik ontwikkelde mij ingevolge van Hip Hop niet alleen als danser maar ook op persoonlijk en cultureel vlak en ik droeg mijn kennis en ervaringen met me mee naar mijn (jong)volwassen leven. Hip Hop is gaandeweg een onafscheidelijk deel van mijn identiteit en mijn image geworden.
In mijn architectonische ontwerpen zet ik Hip Hop in als mijn stem. Ik maak een vertaalslag van Hip Hop naar vormgeving en maak Hip Hop zodoende ‘verstaanbaar’ in architectuur.
Ik realiseer dit door mijn ontwikkelde lichamelijke en emotionele relatie met Hip Hop om te zetten in een ontwerpmethode waardoor ik ruimtelijke verhoudingen vanuit mijn achtergrond als danser onderzoek en vormgeef. Mijn ontwerpmethode die ik de ‘Hip Hop Houding’ noem, bestaat uit mijn intuïtie waarin Hip Hop cultuur en Hip Hop dans de hoofdrol spelen. Door mijn lichaam te gebruiken als instrument, ontwerp ik vanuit de intuïtieve en authentieke bewegingen en conceptuele flexibiliteit van een Hip Hop danser. Zodoende creëer ik ruimtes die een representatie vormen van zowel de individuele expressie van de danser, als de algemene basisprincipes van de Hip Hop gemeenschap: Peace, Love, Unity and Having Fun; Keepin’ it real.
Ten slotte maak ik hiermee duidelijk hoe belangrijk Hip Hop altijd al is geweest in onze samenleving en haar gebouwde omgeving. Zoals Sekou Cooke schrijft in zijn artikel ‘The Fifth Pillar: A Case for Hip-Hop Architecture’ (2022): Hip-hop would not exist if not for architecture, urbanism, and city planning. So why does hip-hop architecture not exist?
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2024
Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.