Maud van Gaasbeek

Ruimte voor verrassing
Om je in te kunnen leven in anderen moet je het perspectief van de ander kunnen innemen. Ik ben gefascineerd door de gedachtegang van mensen over een onderwerp. Vaak wordt die bepaald door een eerste indruk, maar die indruk blijkt niet altijd te kloppen. Anders gezegd: Als jij je kunt en wilt openstellen om een ander te begrijpen, is het makkelijker je in te leven in die ander.
De plek waar jij je bevindt is van invloed op hoe je naar iets kijkt. Ik wil mensen laten zien dat iets van verschillende kanten te benaderen is. Dat bereik ik door verrassingseffecten toe te passen. Wat mijn ontwerpen kenmerkt is het door perspectief gecreëerde verrassingseffect dat je aan het denken zet. Mijn ontwerpen geven niet direct hun inhoud weg. Hiermee bedoel ik dat je mijn ontwerpen moet ontdekken om het ontwerp te kunnen begrijpen. Doordat het anders is dan je verwacht ervaar je het langer en bewuster waardoor je nieuwe inzichten krijgt. Je stelt jezelf als het ware de vraag: ‘Wat zie ik eigenlijk?’.
Detail: Onderdeel van mijn afstudeerwerk waarbij de vraag ‘wat zie ik eigenlijk?’ wordt opgeroepen
Perspectief
Ik gebruik in mijn ontwerpen ‘gezichtspunt’ en ‘observatiemoment’ als ruimtelijke metaforen voor de invalshoek. Zo toon ik het verschil in perspectief bij discussies en koppel ik gedachten aan ruimtelijke aspecten. De situatie blijft in deze gevallen hetzelfde, maar je positie of het moment verandert. Je kunt zo letterlijk iemands gezichtspunt innemen en die aan den lijve ondervinden.
Bij het gezichtspunt blijft de situatie hetzelfde, maar verandert je positie of kijkrichting. Als je in zee zwemt ervaar je de bovenwaterwereld compleet anders dan de onderwaterwereld. Bij het observatiemoment verandert het moment. Zo ervaar je een bos overdag heel anders dan ‘s nachts.
Illustratief voorbeeld van het ‘gezichtspunt’: Er ontstaat onduidelijkheid over jouw positie en waar je naar kijkt. Om duidelijkheid te krijgen kun je van positie veranderen.
Met het toepassen van deze perspectieven creëer ik een verrassingseffect. Door het gebruik van onder andere beweging, licht, materialen en plaatsing creëer ik verrassingen in mijn ontwerpen waardoor je gaat ontdekken.
Detail: Onverwacht moment wat een voorbeeld laat zien van hoe je kunt ontdekken.
Ruimte maken
Mijn afstudeerontwerp is gemaakt voor de doelgroep starters. Mensen die net een starterswoning hebben gekocht zitten vaak in een nieuwe fase van hun leven waarbij ze ontdekken hoe zijzelf het fijnst leven. Met mijn ontwerp bied ik ruimtes en functies met verrassingen die deze doelgroep verder kunnen helpen bij deze zoektocht.
Door mijn ontwerp ontstaan nieuwe tussenruimtes in woonkamers van starterswoningen. De interactie tussen de verschillende ruimtes maakt dat je je bewust bent van de aanwezigheid van een ander. Door te spelen met perspectief in vormen zoals aanpasbaarheid, dichtheid en ruimtelijkheid is mijn ontwerp steeds verschillend te ervaren. Hiermee bied ik starters ruimte voor een open visie.
Render: Mijn werk toegepast in een starterswoning waarbij de ruimte wordt onderverdeeld in nieuwe tussenruimtes
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2024
Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.