Jildou van Olm

Heb je dat zelf gemaakt?
Als ontwerpers zitten we steeds vaker op kantoor en hebben we af en toe een presentatie om ons werk aan een opdrachtgever te laten zien. De afstand tussen opdrachtgever en ontwerper is groot. Met mijn verplaatsbare werkplaats wil ik die afstand verkleinen, zodat ik als ontwerper in contact kan blijven staan met de omgeving en de mensen waarvoor ik ontwerp.
Ik denk namelijk dat de samenhang tussen de omgeving, de mensen en de materialen belangrijk is om tot een duurzaam ontwerp te komen. Een ontwerp dat niet tijdelijk is, maar voor lange tijd mee kan gaan.
Ik heb een verplaatsbare werkplaats gemaakt van verschillende gevonden materialen, die ik door heel Noord-Nederland heen heb verzameld. Ik ben begonnen met een oude bakfiets; daarop heb ik steeds gereageerd met de materialen die ik op dat moment vond. Veel van mijn werk ontstaat vanuit gevonden materiaal dat mensen wegdoen, omdat ze het als afval zien. Ik zie juist in deze materialen nog een waarde waar we gebruik van kunnen maken. Doordat ik ontwerp vanuit wat ik vind ontstaat er vaak iets dat ik van tevoren nooit had kunnen bedenken. Al rondreizend opzoek naar materiaal kom ik vaak op nieuwe ideeën door de omgeving of de mensen die ik tegenkom.
In de werkplaats kan ik ontwerpen door te maken, samenwerken, uitleggen en verzamelen. Hierdoor betrek ik de omgeving, de materialen en de mensen bij mijn ontwerp. Deze vormen namelijk de kern van mijn ontwerpen. Door met de verplaatsbare werkplaats mijn ontwerpmethode toe te passen hoop ik op een creatieve manier mensen te inspireren om ook zelf te gaan maken.
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2024
Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.