Emma van den Ende

Waar gemeente en bewoners elkaar weer vinden
Ik ben opgegroeid in Leiden en heb me mijn hele leven lang verbonden gevoeld met mijn woonplaats. De laatste jaren merk ik echter dat dit gevoel afneemt. Ik voel me simpelweg niet langer onderdeel van de stad. De stad verstedelijkt in een razend tempo waardoor de kloof tussen de inwoners en de gemeente groter wordt. Steeds meer inwoners voelen zich niet begrepen en serieus genomen. Dit heeft een negatieve invloed op de sociale cohesie en maakt het wonen er steeds minder aangenaam.
Als ontwerper maak ik me hier zorgen over.
In mijn ontwerpen streef ik naar het verbinden van mensen. Ik geloof dat het stadhuis van Leiden een cruciale rol kan spelen bij het herstellen van de band tussen de inwoners en de gemeente, maar het huidige stadhuisplein vormt een obstakel.
Waar het plein vroeger diende als ontmoetingsplaats voor diverse activiteiten zoals demonstraties en feesten is het nu grotendeels ingenomen door het terras van een restaurant in het stadhuis. Daardoor is het plein voor veel mensen ontoegankelijk geworden.
In mijn afstudeeropdracht verlaag ik de drempel om het stadhuis te bezoeken. Het plan omvat een herinrichting van het plein waarbij de ruimte net als vroeger vrij gebruikt kan worden om samen te komen voor ontmoetingen en activiteiten. Bovendien is er een burgerzaal gecreëerd op de oude locatie van het restaurant. Het plein en de ingang naar de burgerzaal verlagen de drempel om het stadhuis te betreden. De zaal kan vrij gebruikt worden voor ontmoetingen en activiteiten en dient als een ruimte waar de inwoners en de gemeente kunnen samenwerken aan toekomstige projecten en waar men referenda kan organiseren.
Met deze aanpassingen hoop ik een inclusief en levendig stadhuis(plein) te creëren waarin de inwoners en de gemeente elkaar weer kunnen vinden.
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2024
Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.