Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Anouk Quarré

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
Anouk Quarré
Anouk Quarré

Centraal in mijn werk is mijn zoektocht naar verbinding met de wereld om me heen en het oncontroleerbare. Dit verlangen om me te verbinden met de wereld weerspiegelt een existentiële zoektocht naar betekenis en waarheid. Ik verlang naar leegte, stilte en rust. Ik verlang naar een gebrek aan veelheid. 

Ik vind deze leegte bij Zwarte Haan, in het noorden van Friesland. Achter de dijk betreed ik een klei landschap dat zijn eigen weg volgt, bestaande uit niets anders dan klei, riet en de uitgestrekte zee. Hier vind ik ruimte voor contemplatie, ruimte om bewust mijn aandacht ergens op te richten. Ik besef me dat er in zo’n ogenschijnlijk lege omgeving veel te zien is. Ik voel de resonantie met deze lege plek vol leven, ik voel me verbonden, ik ben onderdeel van het landschap. 

“Resonantie begint niet met wat jij doet, maar met affectie, met de andere kant, met de stem van de ander. Je hebt er altijd de rest van de wereld bij nodig.”

-Hartmut Rosa 

Mijn interactie met het landschap achter de dijk bij Zwarte Haan is een essentieel onderdeel van mijn maakproces. In deze interactie beschouw ik de plek als levend en probeer ik mijn eigen ego los te laten. Door te werken met klei, het door de klei lopen op blote voeten en zelfs tot mijn knieën door de klei strompelen, maak ik kunstwerken die doordrenkt zijn van transcendentie. Ik kom los van de dagelijkse realiteit en ervaar een hogere werkelijkheid in dit gesprek met het landschap. Mijn perceptie van de wereld wordt verrijkt door de betoverende pracht van het landschap, een schoonheid die blijvend in mijn gedachten blijft hangen. Een schoonheid die mij in contact brengt met een diepere waarheid die niet in woorden te beschrijven is.

Beauty isn’t all about just nice loveliness, like. Beauty is about more rounded, substantial becoming. So I think beauty in that sense is about an emerging fullness, a greater sense of grace and elegance, a deeper sense of depth, and also a kind of homecoming for the enriched memory of your unfolding life.

-John O'Donohue

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 12 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.