Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Sarah Schaddelee

Illustration Design
Bachelor
sarah, kleding don giovanni
sarah, kleding don giovanni

 Mijn naam is Sarah Schaddelee, ik ben een vormgever en illustrator. Ik hou van mensen en hun verhalen vertellen of dat nou in een 2d illustratie is of een theater of operavoorstelling. Ik krijg veel van mijn creatieve energie van samen werken met anderen. Me laten inspireren door anderen mensen brengt me veel plezier en ik vind het leuk dat er dingen ontstaan waar ik in mijn eentje misschien niet op was gekomen.

 Voor mijn afstudeerproject heb ik de vormgeving gedaan van de Opera Don Giovanni in samenwerking met de studenten van het Conservatorium klassiek, dit is voorgekomen uit eerdere samenwerkingen met hen. Ditmaal was het allemaal veel groter, met 8 zangers en een orkest van 35 man groot in een echte schouwburg zaal. Enkel en alleen al de schaal van het project was een onderzoek op zichzelf. Don Giovanni gaat over het spel tussen man en vrouw en tussen verlangens en verwachtingen. We plaatsen onze Don Giovanni in de jaren 60 omdat dat een transitie periode was met grote culturele en maatschappelijke veranderingen. De restanten van de conservatieve cultuur van jaren 50 met huisvrouwen en strikte genderrollen botsen op tegen de beginnende revolutie van de jaren 70 van hippies en free love. Voor het decor heb ik gekeken naar wat essentieel is voor het opvoeren van een opera, opera is een spel van doorgangen en verstop plekken, of mensen wel of niet dingen horen.

 Voor mij is kleding een manier waarop mensen hun eigen verhaal illustreren. Bij het ontwerpen van de kostuums heb ik veel onderzoek gedaan naar de tijdsperiode en de keuzes die ik denk dat mijn personages zouden maken, wie ze zijn en wie ze willen zijn. Toen ik begon op ArtEZ was ik erg zoekende naar wie ik was en een steeds terugkerend thema in mijn werk is identiteit, ik heb mijn gender en seksualiteit onderzocht maar ook het proces van opgroeien. Ik heb op ArtEZ veel grote stappen gemaakt in het ontdekken wie ik als volwassen mens ben. Het opera project geeft mij de mogelijkheid om die zoektocht met een veel groter publiek te delen, ik voel me ontzettend gezien in de worsteling die de personages hebben met wie ze echt zijn en wat ze willen vs wat de samenleving om hen heen van ze wil en hoe ze daar binnen passen.

 Don Giovanni is een opera met veel maatschappelijke aspecten, het gaat erg over het spel tussen man en vrouw maar ook over de oppositie tussen onze verlangens en verantwoordelijkheden. Ik wil met deze thema’s spelen binnen mijn werk, en neem de politiek lading van don Giovanni mee in mijn proces. Ik heb een enorme liefde voor opera en hoe dramatisch en flamboyant het kan zijn. Ik wil binnen mijn werk opera laten zien op een nieuwe manier voor een jonge generatie met andere normen en waarden, ik wil mijn perspectief als queer persoon en maker delen. Opera ging van massa amusement naar iets voor de elite, maar ik denk dat opera nog steeds toegankelijk en subversief zou kunnen zijn.

Ik maak mijn werk voor een jongere ik, voor andere kleine lesbische meisjes op de biblebelt. Representatie is belangrijk en in mijn werk probeer ik queer Joy te delen en een politieke discussie te starten.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 12 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.