Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Dewi van der Zijden

Illustration Design
Bachelor
Dewi van der Zijden Header
Dewi van der Zijden Header

Mijn naam is Dewi van der Zijden. Ik vind het wel leuk om illustraties te maken, maar ook ruimtelijk werk zoals keramiek, digitaal beeld en grafische vormgeving, mensen aan het lachen maken, grappig beeld maken voor serieuze onderwerpen en serieus beeld maken voor grappige onderwerpen, en het zoeken naar de balans tussen perfectionisme en onbevangenheid.  

Serieus beeld voor een grappig onderwerp (dingen die mis gaan op de camping).  

Een belangrijk aspect waar ik mij mee bezig hou (in mijn maakproces) is het omarmen van mislukkingen. Ik kom oorspronkelijk uit een best wel perfectionistisch gezin, en hiervoor heb ik grafische vormgeving gestudeerd waar je altijd keurig, gelikt en af werk moest leveren voor klanten en was er geen ruimte om te experimenteren. Dit was erg beknellend voor mij en ben ik daarom in mijn tijd op de academie steeds losser gaan werken ben ik met ongemakkelijke thema’s en beelden gaan werken die eigenlijk te ongepast zijn in het perfectionistische milieu waar ik vandaan kom. Tegelijk ga ik nog steeds verfijnd te werk omdat dat heel natuurlijk voor mij is en ik die kant van mezelf ook ben gaan waarderen.   

Wat ik in feite aan het doen ben is rebelleren tegen mijn oude omgeving van hoge eisen over esthetiek en thematiek door de grenzen op te zoeken, maar probeer ik tegelijkertijd het verfijnde er in te verweven en te zoeken naar een balans. Dit voor mij is een soort oneindigende worsteling die ik probeer te omarmen door werk te creëren. Door deze worsteling tussen perfectie en onbevangenheid ontstaat een beeld wat mijn werk uniek maakt. Hierdoor zit de humor die ik zoek ook in de niet-perfecte uitvoering van mijn werk.  

Ik maak graag met grafietpotlood en pastelkrijt illustraties die niet volgens de waarneming zijn. Dit is om te oefenen met meer onbevangen en niet perfect beeld te maken. Hierbij werk ik vaak linkshandig (mijn niet dominantie hand) zodat het wel ‘’goed’’ mis kan gaan.  

Verder experimenteer ik met perfectionisme en onbevangenheid in keramiek. Ik heb geen vaste regels en technieken omdat ik nog niet helemaal vaardig ben in dit medium. Dit zorgt er juist voor dat ik een niet te perfect beeld creëer. Het is juist een beetje bobbelig en krom, maar dit zorgt ervoor dat het uniek is. Ook vind ik het leuk om dingen uit te proberen met keramiek en wat er allemaal mogelijk is. Sinds kort maak ik bijvoorbeeld zelf angobes met pigment. En heb ik onderzoek gedaan naar gekleurd klei en dat als pigment gebruiken.  

Mijn inspiratie haal ik uit ongemakkelijke of grappige situaties waarin ik terecht ben gekomen en verhalen van andere mensen die ik interessant of grappig vind. Via mijn werk deel ik deze verhalen met de buitenwereld en hoop ik andere mensen aan het lachen te maken, te laten verbazen om mijn absurde werk, en dat mensen herkenning kunnen vinden in mijn werk en er even aan herinnerd worden hoe banaal het leven soms is.  

In mijn kunst verwerk ik het zoeken naar de grenzen van onderwerpen die taboe zijn, humor, ongemak, en het omarmen van mislukking. Omdat dit voor mijn gevoel nog een beetje vaag was besloot ik het te koppelen aan een meer tastbaar thema wat deze onderwerpen bevat: de komische ongemakken op de camping. Deze komische ongemakken van de camping zijn voortgekomen uit herinneringen, verhalen, en gedeelde leed.  

Door mijn scriptie over Jeroen de Leijer heb ik beter de essentie van mijn fascinatie kunnen ontdekken: Het omarmen van mislukkingen. Graag wil ik mijn liefde voor de kneuterigheid van de Nederlandse camping delen door er een expositie van te maken.  

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 12 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.