Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

SUE!

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
Sue1
Sue

Ik bezig met het zichtbaar maken van de psychologische gevolgen van grensoverschrijdend gedrag. Dat doe ik onder een schuilnaam, SUE!

Hoewel de verhalen over grensoverschrijdend gedrag nu naar buiten mogen komen, is er nog steeds weinig ruimte voor de psychische gevolgen om te bestaan. Net als er weinig tijd en ruimte vrijkomt om te herstellen. Herstellen is iets wat je moet doen in de vrije tijd, terwijl je altijd en overal geconfronteerd wordt met zowel de oude ervaring als de nieuwe ervaringen die je gemakkelijker opdoet als je niet geheeld bent. Daarnaast wordt een mens geacht om te herstellen op een manier die de wereld graag wil zien, door vanuit kwetsbaarheid uit te groeien tot een overlever, en die woede en gevoelens van rouw over wie je was vóór de gebeurtenis voor zichzelf te houden. Hierdoor wordt de machteloosheid die je tijdens het misbruik ervaart herhaalt, de maatschappij zet je in een positie waarin je wederom een gedeelte van jezelf moet verbannen om te overleven. Maar als je verdriet hebt kun je, na een stel kritische vragen over waarom en hoe het misbruik je overkomen is, wel een zakdoek krijgen voor je tranen. Op voorwaarde dat je huilt op het juiste moment, je prestaties mogen er immers niet onder lijden.

Ik ben hier enorm verontwaardigd over, en forceer de toeschouwer tot een confrontatie met mijn dagelijkse realiteit. Dat is er een van kwetsbaarheid, verdriet, vervreemding, onrust en enorme woede. Door al mijn emoties te uiten wil ik mensen gevoelsmatig laten begrijpen wat er door je heen kan ga na misbruik. Daarnaast hoopt ik dat mensen die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag meer ruimte kunnen maken voor hun eigen emoties, of die nou gepast zijn in de maatschappij of niet. Of sterker nog, inspiratie geven om de emoties van jezelf toe te staan en op een (gezonde) manier te uiten.

Ik hoop dat mijn werk goede gesprekken en oprechte verbinding brengt. Laten we accepteren waar we staan en samen zoeken naar verbetering, in onszelf en onze omgeving. Laten we elkaar inspireren en steunen in het individuele proces naar heling. Dan wordt de wereld vanzelf mooi.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 12 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.