Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Joska Janssens 07/10/2000, fotograaf Joep van Aert
Joska Janssens 07/10/2000, fotograaf Joep van Aert
Ieder kind is een kunstenaar. De ‘kunst’ is, hoe het – eenmaal volwassen – een kunstenaar kan blijven.
Pablo Picasso

 
Stage

Speler en educatiemedewerker bij jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis.
Theaterdocent bij Agora Leiden, Beekdal Lyceum, OBC Bemmel en OBC Elst.

 

Kunst en onderwijs 

Ik voel noodzaak om kunst een duurzame plek te geven in het onderwijs. Als maker wil ik de werelden van kunst en onderwijs dichter bij elkaar brengen, door mensen in het onderwijs te inspireren voor de kunst en mensen in de kunst te inspireren voor het onderwijs.

Het onderwijs plant zaadjes voor de toekomst. Ik verlang naar een toekomst waarbij er meer ruimte is om stil te staan bij de binnenwereld met minder prestatiedruk. Voor mij is de mindset van een kunstenaar hierin essentieel: Verbeelding en nieuwsgierigheid staan vooraan, de focus ligt bij het proces, het niet weten is belangrijk en alles wordt constant bevraagd. Het allerliefste zou ik meer scholen willen waarbij deze kunstenaarsmindset centraal staat in het onderwijs.

In mijn voorstellingen maak ik absurdistische weerspiegelingen van de systemen waarin we zitten met als doel mensen te laten nadenken over deze systemen. Mijn werk is muzikaal en gericht op jeugd.

Ik vind het inspirerend om mee te maken dat mensen door kunst uit hun alledaagse sleur worden gehaald. Zoals de muzikanten van Décor Sonore die alledaagse voorwerpen en stedelijke ruimtes gebruiken om muzikale composities mee te maken. Ook kunstenaar Dries Verhoeven inspireert mij. Hij zet met zijn installaties en performances een openbare ruimte in de stad even op zijn kop. Deze ontregeling zou ik graag meer op scholen willen uitlokken.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 12 april 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.