Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Hilde de Bruijn 18/01/1998, fotograaf Joep van Aert
Hilde de Bruijn 18/01/1998, fotograaf Joep van Aert
Theater kan veel dingen zijn. Het kan de plek zijn waar de status quo wordt bevestigd en met ingewijden wordt gevierd. Het kan ook de plek zijn waar je juist beweging viert, waar je de status quo bevraagt, waar iedereen zijn eigen verhalen kan delen, waar je mag verwarren en provoceren. Niet een plek van ‘ons kent ons’ maar een plek waar we samen onderzoeken wat ‘wij’ betekent. Met iedereen.’
Maarten van Hinte

Stages

MOMO Theaterwerkplaats - Interdisciplinaire voorstelling gemaakt met spelers met een hulp- of zorgvraag, 2021, Ederveen.
Lyceum Sancta Maria - Artist educator in het voortgezet onderwijs, 2021-2022, Haarlem.
ITA Academy - Educatiemaker, 2022, Amsterdam. 
Het Rotterdams wijktheater - Community artist, 2022-2023, Rotterdam.

 

Afstudeervoorstelling 

Our state of mind 
Een voorstelling over een groep jongvolwassenen. Ieder van hen heeft een ander verleden, een eigen verhaal. Samen zijn zij op weg naar de toekomst. Ze zijn zoekend naar alle mogelijkheden, verwachtingen en wensen die het leven te bieden heeft. Wat betekent volwassen zijn? Welke weg willen zij bewandelen?

‘’Wie ben ik? Wie wil ik worden? Wie wil ik zijn?’’

Deze voorstelling maak ik onder de vleugels van Het Rotterdams Wijktheater en in samenwerking met Zomer op Zuid, een nieuw kunstfestival van Rotterdam Festivals.

 

Afstudeeressay

Voor mijn afstudeeressay onderzoek ik de relevantie van William Shakespeare voor de jeugd. Ik heb een grote liefde voor toneelteksten, zowel oud als nieuw. Ik had een grote behoefte om mij te verdiepen in het werk van Shakespeare. Het werk van Shakespeare is waar mijn liefde voor teksttheater begon. De muzikaliteit van de teksten, de gelaagde personages, de grote werelden die hij schetst, het fascineert mij als theatermaker. Naast de liefde voor zijn werk, wilde ik onderzoeken hoe ik een oude tekst kan bewerken, aangezien er in de oude toneelteksten ook een problematisch wereld- en mensbeeld ligt verscholen. In dit onderzoek bevraag ik de relevantie van repertoiretoneel, verbind ik mij met de stemmen van het theaterwerkveld en vind ik sleutels om een oude toneeltekst weer relevant te maken.

 

Wie ben je als maker/kunstenaar?

Theater gaat voor mij over verhalen vertellen en verhalen delen met anderen.  Ik werk zowel met ervaren als niet ervaren spelers. Ik hou ervan als spelers de theatervloer willen gebruiken om hun eigen verhaal te onderzoeken en te theatraliseren. Eigen verhalen komen namelijk uit de maatschappij van nu en door deze verhalen te theatraliseren kunnen we ook iets leren over onze maatschappij. Theater mag verwarren en ontroeren, maar het mooiste vind ik als er een moment van herkenning plaatsvindt of een moment dat je als toeschouwer met je eigen wereldbeeld geconfronteerd wordt.

 

Wat zijn je ambities?

Ik zou na mijn studie heel graag educatieve voorstellingen willen maken voor basis- en voortgezet onderwijs. Hierbij wil ik mezelf als speler en maker uitdagen om relevante voorstellingen te maken over thema’s waar de jeugd mee te maken heeft. Het liefst wil ik hierbij een interdisciplinaire samenwerken, omdat ik deze uitwisseling interessant en uitdagend vind. Theater is voor mij meer dan alleen spel, het is dans, muziek, spoken word, rap, verhalend en beeldend. Door een interdisciplinaire samenwerking krijgt een voorstelling meer gelaagdheid, omdat iedere discipline vanuit een ander perspectief maakt. Na mijn studie wil ik op verschillende plekken lesgeven, educatie- en theater maken. Hierbij wil ik vooral de jonge mensen bereiken die weinig of niet met theater in aanraking komen.

Waar haal je je inspiratie uit?

Ik haal mijn inspiratie uit de actualiteit van onze maatschappij door het lezen van krantenartikelen, maar vooral ook uit gesprekken die ik beluister in het openbaar vervoer of die ik met mijn vrienden en familie voer. Daarnaast is mijn grootste inspiratiebron de groep waarmee ik werk en haal ik veel inspiratie uit datgene wat zij maken, vertellen of improviseren.
Uit toneelteksten haal ik ook veel inspiratie, met name hoe ik een verhaal via tekst kan theatraliseren en hoe veel verschillende mogelijkheden er zijn om met woorden de toeschouwer te bereiken.

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 12 april 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.