Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Kjeld Visser 31/08/1999, fotograaf Joep van Aert
Kjeld Visser 31/08/1999, fotograaf Joep van Aert
Ik wil de wereld niet redden. Ik wil het orkest zijn dat blijft doorspelen op een zinkende Titanic.
Onbekend

Stage

Theatergroep Golden Palace - Regieassistentie bij de voorstelling Engelenburcht.
Theaterwerkplaats Kazou - Theaterdocent.
Vooropleiding Theaterschool Utrecht - Regisseur van de eindvoorstelling Schreeuwen Zonder Mond.
Kröller Müller museum - ontwikkeling van het educatieprogramma Museum Take Over.

Afstudeervoorstelling

Jupiter Diner
Een voorstelling over waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan. En of die twee wel los van elkaar gezien kunnen worden.

Wie ben je als maker/kunstenaar?

Theater maken gaat voor mij om verhalen vertellen. Als maker ben ik op zoek naar vormen waardoor mijn publiek deze verhalen niet alleen kunnen zien, maar ook kunnen beleven. Dit vertaalt zich voor mij vaak naar immersief theater; theater dat het publiek uit de traditionele theaterzaal haalt en opeens midden in het verhaal plaatst, niet als toeschouwer maar als (soms handelende) getuige. Om dit soort ervaringen tot stand te brengen wil en kan ik als maker niet in een vacuüm werken. Omdat het publiek zo’n grote rol speelt in immersief theater, vind ik het belangrijk om in mijn maakproces een connectie aan te gaan met de mensen voor wie ik maak en de locaties waar ik maak.

Wat zijn je ambities?

In mijn zoektocht naar immersie heb ik een specifieke interesse in nieuwe, immersieve technologieën, zoals VR. Het veld dat zich actief bezig houdt met het combineren van deze technologieën en theater is nog vrij nieuw en er valt nog heel veel in te ontdekken. Het is dan ook mijn droom om mijn eigen bijdrage te mogen leveren in dit onderzoek en zo onderdeel te zijn van de ontwikkeling van mogelijk een hele nieuwe vorm van theater.

Zo ben ik in mijn essay bezig geweest met een onderzoek naar hoe verschillende theatermakers VR al hebben ingezet in hun theatervoorstellingen of -installaties. Ik heb me hierdoor laten inspireren om uiteindelijk zelf te gaan speculeren, gebaseerd op een theoretisch kader, over hoe VR ingezet zou kunnen worden in immersief theater.

Waar haal je je inspiratie uit?

Ik word vaak aangetrokken door verhalen over mensen die op zoek zijn naar iets (op zoek naar geluk, naar contact, naar vergeving…), maar dit maar niet kunnen vinden, meestal door henzelf. Hierin gaat het voor mij dan niet om het vinden, maar om de acceptatie van het niet vinden. Ik wil dat mijn werk een eerbetoon is aan de imperfectie van de mens, zodat we het hopelijk ooit zelf ook echt kunnen accepteren.  

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 11 april 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.