Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Anne van Schaik

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
De kinderen van het Antropoceen, Anne van Schaik
De kinderen van het Antropoceen, Anne van Schaik

Mijn naam is Anne van Schaik.

In mijn beeldende werk houd ik mij bezig met de relatie die wij als mensheid hebben tegenover de wereld om ons heen. Zo kijk ik naar patronen uit het verleden die invloed hebben op onze huidige leefomgeving en manier van handelen, maar ik maak ook onderbouwde hypotheses voor een toekomstbeeld. Het spel en de balans die zich afspeelt tussen het concept en het gebruikte materiaal speelt een belangrijke rol waardoor je als kijker aan het denken wordt gezet. 

Overzichtsfoto, De kinderen van het Antropoceen

In mijn examenwerk onderzoek ik mijn interesse voor het Antropoceen, het tijdperk van de mens.

Door mij te verdiepen in natuurlijke selectie, evolutie en het bestaan van de mensheid heb ik een toekomstbeeld gecreëerd dat naar voren komt in mijn beeldende werk. Wij zijn als mensheid verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, vervuiling, nucleaire straling, overconsumptie, hogere wateren en ontbossing. Dit zijn allemaal dingen die een directe invloed hebben op onze omgevingsgenoten in het dierenrijk. Deze invloeden zullen op gegeven moment een zichtbare vorm krijgen in het uiterlijk van de dieren en zullen er dus anders uit kunnen gaan zien dan dat we nu gewend zijn als gevolg van ons bestaan. De dieren moeten zich aanpassen aan hun nieuwe leefomgeving die gevormd is door het Antropoceen waarin genetische manipulatie niet uitgesloten kan worden. Mijn werk laat een hypothetische weergave zien van hoe het dierenrijk op deze manier kan worden beïnvloed door het bestaan van ons als mensheid. 

Closeup, De kinderen van het Antropoceen

Als symbool voor de dierenwereld heb ik knuffeldieren gebruikt. Dit materiaal heb ik specifiek gekozen door de zachte aard van knuffeldieren. In de angstige confrontatie met de toekomst leveren de knuffeldieren mentaal comfort. Door mijn werk laat ik op een toegankelijke manier zien wat ons te wachten staat. Een wereld vol veranderingen om ons heen. Veranderingen die wij te weeg hebben gebracht. Hoe gaan wij daar mee om? We weten niet zeker wat de toekomst ons gaat brengen. Er zijn talloze factoren die meespelen met het vormen van onze toekomstige realiteit. Maar voor nu, wil ik je graag voorstellen aan de kinderen van het Antropoceen. 


AM
Anne van Schaik

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 29 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.