Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Annemiek Hutten
Annemiek Hutten

Elk gesprek telt

Scriptie 

In een land dat bekend staat om haar poldermodel, zou je verwachten dat er veel met elkaar wordt overlegd, dat er goed wordt geluisterd en dat mensen zich gehoord voelen. Maar als mensen steeds vaker gaan demonstreren, mensen zich niet meer verbonden voelen en het vertrouwen in de politiek historisch laag is, dan gaat er iets mis met dat polderen. In plaats van dat mensen naar elkaar toe groeien, groeien we steeds verder uit elkaar en ontstaat er een kloof tussen burger en politiek. 

Ook tussen burgers met verschillende politieke voorkeuren ontstaat er een steeds grotere kloof, we denken steeds negatiever over elkaar, de affectieve polarisatie neemt toe. Dit wordt versterkt als er naast het verschil in politieke voorkeur ook verschillen zijn in leeftijd, opleidingsniveau en mediaconsumptie. Kortom, als we in een andere sociale bubbel zitten.

Als we weer naar elkaar toe willen groeien, moet die bubbel doorgeprikt worden, we moeten vaker met elkaar in gesprek. Zo ontdekken we dat we wellicht meer overeenkomsten hebben dan we van tevoren dachten en verbreden we onze kijk op de wereld.

Ook in de politiek is het belangrijk om meer met elkaar in gesprek te gaan om zo betere besluiten te nemen, maar is het ook belangrijk om met de inwoners in gesprek te gaan om het vertrouwen in de politiek te verhogen, met als uiteindelijke doel om de kloof tussen politiek en burger te verkleinen. Zoals ik al eerder in het voorwoord vermeldde, wil ik mij in deze scriptie focussen op de gemeenteraad. De vraag die ik dan ook in mijn scriptie probeer te beantwoorden is: hoe kan de kloof tussen burger en gemeenteraad verkleind worden door middel van gesprek?

De artistieke context van jouw eindwerk, jouw inspiratiebronnen en jouw maakproces. In hoeverre is je eindwerk vernieuwend voor het vakgebied waarin je terecht gaat komen, wie of wat heeft je geïnspireerd, hoe is het maakproces verlopen, wat betekent het om nu af te studeren?

Visie

Als grafisch ontwerper wil ik graag bijdragen aan een positieve verandering in de samenleving. Doordat je als ontwerper vaak met een andere blik kijkt naar bepaalde problemen, kan je op creatieve oplossingen komen. Maatschappelijke onderwerpen zijn de afgelopen jaren vaak terug gekomen in mijn werk. Ook puzzel ik graag dingen uit, bijvoorbeeld door goed onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp, maar ook door nieuwe dingen te leren en uit te zoeken hoe iets werkt. Dit is ook goed te zien in mijn Beeldend Eindwerk. Allereerst het doen van onderzoek voor mijn scriptie en daarna ben ik voor mijn Beeldend Eindwerk de programmeerwereld ingedoken. De combinatie van coderen, maar tegelijkertijd ook visueel iets passends te maken, was een mooie uitdaging en werkte uiteindelijk ook goed bij mijn project.

Doel

De kloof tussen burger en gemeente is vaak groot. Door burgerberaden te organiseren en met elkaar in gesprek te gaan kan deze kloof worden verkleind. Een burgerberaad houdt in dat gelote burgers spreken met elkaar, met politici en experts. Er wordt kennis en informatie vergaard en op basis daarvan worden oplossingen bedacht voor maatschappelijke vraagstukken. Er wordt vaak gewerkt met kleinere groepen, gespreksleiders en een uitgetekend scenario. Bij een burgerberaad kunnen er gevoeligere onderwerpen geagendeerd worden waar bestuurders hun handen liever niet aan branden. Maar ook onderwerpen met een langere looptijd dan de vierjarige zittingstermijn kunnen zo eerder aan bod komen. Een burgerberaad zorgt ervoor dat bestuurders en bestuurden dichterbij elkaar komen, dat het wantrouwen tussen deze twee groepen zal afnemen, dat gelote burgers de complexiteit ontdekken van besturen en dat politici ontdekken dat burgers goede besluiten kunnen nemen en dat er over wetten sneller gestemd kan worden. Een groter draagvlak, zorgt voor meer daadkracht.

De organisatie van een burgerberaad is geen taak voor alleen de grafisch ontwerper, dit moet in samenwerking gebeuren met verschillende organisaties en disciplines. Als ontwerper kan je bijvoorbeeld meedenken hoe zon project beter georganiseerd, gecommuniceerd en gevisualiseerd kan worden. Je kan kijken hoe de informatie die tijdens zon project aan de deelnemers wordt voorgelegd, zo duidelijk mogelijk weergegeven kan worden. Of je kan iets ontwerpen waardoor meer mensen op de hoogte zijn van het burgerberaad. In mijn Beeldend Eindwerk heb ik op dit laatste gefocust. Ik heb een website ontworpen waarop zowel burgers als gemeentes gemakkelijk posters kunnen ontwerpen om deze burgerberaden onder de aandacht te brengen.

Mijn doel met deze website is tweeledig. Allereerst hoop ik dat in gemeenten waar een burgerberaad georganiseerd wordt, mijn website het makkelijker maakt om posters hiervoor te ontwerpen. Deze poster informeert inwoners dat er een burgerberaad aankomt, maar legt ook de nadruk op de zoektocht naar een representatieve groep deelnemers. Dit is belangrijk, want er worden betere besluiten gemaakt als de deelnemende groep diverser is. Ik hoop dat mijn poster er voor zorgt dat er ook daadwerkelijk meer mensen zich aanmelden als ze ingeloot worden, zodat er een diversere groep ontstaat.

Het andere doel van mijn website is om er voor te zorgen dat er meer burgerberaden georganiseerd worden. Op dit moment worden er helaas nog maar in een paar gemeenten burgerberaden georganiseerd en zijn gemeenten vaak terughoudend. 


Als je als burger graag wilt dat er in de gemeente een burgerberaad georganiseerd wordt, kan de tool gebruikt worden om snel en gemakkelijk een poster te ontwerpen. 

Deze poster kan vervolgens zichtbaar ophangen worden, op sociale media geplaatst worden of naar gemeenteraadsleden verstuurd worden om zo meer aandacht te creëren. Wellicht vindt men hierdoor mensen die ook een burgerberaad willen en kan er samen een initiatiefgroep gestart worden of worden raadsleden overtuigd om een burgerberaad te organiseren.

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 24 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.