Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Danique Ottens
Danique Ottens

De balans tussen moeten en willen

Scriptie

Voor mijn afstuderen heb ik tijdens mijn scriptieperiode een onderzoek gedaan naar prestatiedruk onder jongvolwassenen in de huidige maatschappij. Een relevant onderwerp in onze huidige maatschappij. Ruim de helft van de jongeren en jongvolwassenen ervaart regelmatig of vaak druk van het voldoen aan hun eigen verwachtingen. Dit is afkomstig vanuit allerlei verschillende factoren, voor ieder persoon natuurlijk anders. In mijn scriptie bespreek ik de oorsprong van onze prestatiemaatschappij, welke factoren voor deze prestatiedruk zorgen en wat wij er als mens aan kunnen doen om dit gevoel te verminderen.

Visie

Met dit onderzoek ben ik vooral als een maatschappelijke ontwerper te werk gegaan, ik wil men altijd graag iets meegeven. Ik wil niet iemand dwingen tot verandering, maar wel de huidige situatie, met zijn gevolgen schetsen en laten zien wat er eventueel anders kan. Met mijn titel van mijn project “We zouden meer moeten willen” geef ik al aan wat we eigenlijk ‘moeten’ doen.

Mijn ambitie voor dit project is afkomstig vanuit mijn eigen directe omgeving. In mijn directe omgeving heb ik gezien hoe deze prestatiedruk zich in verschillende factoren ontwikkelt tot mogelijke gevolgen. Hier wil ik als ontwerper op in gaan spelen. Wat ik wil bereiken met dit project is om de realiteit te laten zien van onze maatschappij en hiermee zet ik een stempel op mijn verhaal en wil ik men inspireren om ook eens te kijken naar hetgeen wat je écht wilt. Niet alles hoeft perfect, we kunnen ook genoegen nemen met middelmatigheid. 

Doel

Ik hoop de huidige samenleving wakker te kunnen schudden uit deze drukke en gehaaste wereld. Het hoeft niet allemaal zo gehaast en zoveel, je moet zelf plezier houden in het leven en zorgen dat je ook écht ook wilt. Maar wat we moeten onthouden is dat jij zelf de enige bent die het kan veranderen of verbeteren.

 

 

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 24 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.