Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Babette van Huis
Babette van Huis

Gewoon oneerlijk

Een onderzoek naar de woonkloof en de crisis op de woningmarkt voor starters.

Als twintigplusser kopen vrienden en vriendinnen om je heen steeds vaker een eigen huis of krijgen hun eigen plekje. Toch vangen we overal, in het nieuws en om ons heen, geluiden op dat het moeilijk is. Om aan een huis te komen of om een betaalbare optie te vinden. Afgelopen september kwam er een video voorbij van de NOS over de huidige woningcrisis en het ontstaan daarvan. Deze video liet mij inzien hoe ernstig de situatie eigenlijk is. Dit wakkerde bij mij, als grafisch ontwerper een sterk gevoel aan om hier iets aan te willen doen. En zo ontstond het onderwerp voor zowel mijn scriptie als mijn beeldend eindwerk. 

Als grafisch ontwerper ga ik het tekort aan woningen niet kunnen oplossen. Wat ik wel kan proberen is mijn steentje bij te dragen aan de verandering in de denkwijze binnen het huidige systeem en zo invloed uitoefenen op de politiek. In mijn scriptie ben ik in gegaan op de theorie. O.a. wat is een crisis, waar komt de huidige woningcrisis vandaan en wonen als grondwet. Ook heb ik gekeken naar de rol van de grafisch ontwerper. Wat is de verantwoordelijkheid van de ontwerper en wat kan de rol van een ontwerper zijn binnen een crisis?

Het onderzoek heeft mij een inzicht gegeven in de huidige woningmarkt, de rol van de politiek en de oorzaken van deze woningcrisis. Het heeft mijn ogen geopend maar ook op veel punten verbaasd. Deze huidige situatie is “gewoon oneerlijk” voor bijna alle starters op de woningmarkt!

Visie

Na het onderzoek van de scriptie ontstonden er vooral vragen. Hoe kunnen we in een woningcrisis belanden als wonen een grondrecht is? Heeft hard werken nog wel zin bij het krijgen van een droomhuis of zal toch de plek van je wieg in zekere mate mee spelen bij het behalen van je successen? Het waren vragen waar ik als grafisch ontwerper iets mee wilde doen en vormde de inspiratie voor mijn project. 

Hoe kan ik mijn verantwoordelijkheid nemen als grafisch ontwerper en op deze manier iets bijdragen aan de huidige woningcrisis? Want de woningmarkt op dit moment is ‘gewoon oneerlijk’ en de starter maakt zonder vermogen geen schijn van kans. Eigenlijk is de kans op een droomhuis als een kaartenhuis ingestort!

Vanuit die gedachte heb ik een campagne ontwikkeld met als belangrijkste doel om te laten zien dat de huidige woningmarkt in strijd is met de grondwet (artikel 22, lid 2). Ik roep mensen op om samen met mij op pad te gaan richting de politiek, zowel de gemeentelijke- als de landelijke politieke partijen. Mijn zelf ontworpen kaarten zijn te gebruiken als los protestmateriaal en eenmaal aangekomen bij de politiek kunnen de kaarten opgebouwd worden tot een kaartenhuis. Hierbij is een beetje geluk nodig om het huis te laten staan maar ook de joker moet gebruikt worden. De joker komt niet veel voor, en symboliseert de starter die toch aan hun droomhuis is gekomen door de hulp van vermogende ouders.

Uiteindelijk ben je afhankelijk van je geluk of het huis zal blijven staan, want ook de kans op een droomhuis is tegenwoordig net zoals een kaartenhuis. Je droom kan instorten of blijven bestaan. 

Het kaartenhuis is in de buitenruimte te zien, maar de kaarten zijn ook los in kleinere varianten te downloaden. De kleine kaarten kunnen, door wie hier maar gebruik van wil maken, gedownload worden. Zodat ze bij de volgende protestbeweging door de samenleving gebruikt kunnen worden of tijdens de tafelgesprekken met bijvoorbeeld gemeente ambtenaren of landelijke bestuurders. Zo kunnen politici zelf ervaren dat er veel geluk nodig is om een kaartenhuis te laten staan. Dit zelfde geluk om aan een woning te komen hebben alleen de vermogende starters. Dit is toch ‘gewoon oneerlijk’?

Doel

Ik wil als grafisch ontwerper laten zien dat er iets moet veranderen. De huidige woningmarkt is ‘gewoon oneerlijk’ en wonen is op deze manier geen grondrecht meer. Door het verhaal aan te kaarten maar het ook beschikbaar te maken voor iedereen hoop ik dat het verhaal meer aandacht krijgt. Want uiteindelijk moeten we samen ervoor zorgen dat er iets gaat veranderen binnen het huidige systeem op de woningmarkt. Hier hebben wij zowel de samenleving als de politiek voor nodig. 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 24 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.