Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Roos Bottinga

Toneelschool
Bachelor
Roos Bottinga - Fotograaf: Isabel Sánchez Olid
Roos Bottinga - Fotograaf: Isabel Sánchez Olid

Theater is taart

Ik vind bakken fascinerend vanwege het wetenschappelijke aspect. Je máákt echt iets nieuws. In koken zie je elke stap die je doet, terug in het gerecht. Wanneer je een tomaat bakt, heb je een gebakken tomaat. Maar wanneer je wat bloem, boter, ei en suiker op een bepaalde manier met elkaar mengt, krijg je iets nieuws. En de combinaties zijn eindeloos. Dat vind ik geweldig en is hoe ik het liefste maak. Mijn hoofd zit vol kleine ideetjes. Zo verzamel ik geen verhalen, maar beelden, kleurcombinaties, grappige stemmetjes, loopjes van mensen, vormen, patronen en nog veel meer. En die verwerk ik tot een geheel. Zo schilder ik dingen die ik verzonnen of ergens gezien heb, tot iets echts. Mijn verscheidenheid aan ideeën om iets te vertellen en vorm te geven, is ook mijn grote kracht en toevoeging als ik theater maak. Ik houd enorm van het gesprek in de repetitieruimte. Met iemands ideeën en inbreng volledig op de loop gaan en uitkomen op een taart die we allemaal niet bedacht hadden.

Roos Bottinga, De Theatertroep - Stuk voor Stuk. Fotograaf: Barbara Raatgever


Ben ik niet te dik om actrice te zijn? De vraag die mijn scriptie deed ontvlammen. Het is een onderzoek naar de rol van de filmindustrie in het in stand houden van het beklemmende schoonheidsideaal voor vrouwen. Want wat is het schoonheidsideaal eigenlijk en heeft het een functie in onze maatschappij? En wat is schoonheid binnen kunst, binnen film? Naast een theoretisch onderzoek sprak ik hierover met Marina Wijn (castingdirector), Marloes Ijpelaar (actrice en zakelijk leider Club LAM) en Carly Everaert (kostuumontwerper). 

Al mijn rigide toekomstplannen zijn in het afgelopen jaar op wat losse schroeven komen te staan. Nu bevind ik me in een erg open en sensitief gebied waar ik nieuwe mensen, plekken en dingen aan het vinden ben die ik interessant vind en mee verder wil. Kindertheater heeft op dit moment mijn hart gestolen. Ik hoop dat ik deze openheid en sensitiviteit kan behouden, dat lijkt me erg prettig.

Roos Bottinga, De Toneelmakerij - Snackbar. Fotograaf: Sanne Peper

Stages

De Theatertroep, voorstelling Stuk voor Stuk - De Toneelmakerij, voorstelling Snackbar onder regie van Timothy de Gilde.


Quote 

“If it doesn’t matter in five years, it doesn’t matter.” - Moeder van Cher

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 18 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.