Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Foto: Stef Hulskamp
Foto: Stef Hulskamp

Over Bram

In zijn werk probeert Bram Wientjes de kloof te dichten tussen kunst en maatschappij. Niet door de maatschappij naar de kunst toe te brengen, maar juist andersom. Hij is van mening dat engagement wederkerig is en probeert altijd iets terug te geven aan dat waar hij zich persoonlijk mee engageert. Bram maakt werk dat licht is, uitnodigend en gericht op de ervaring. Zijn werk bevat invloeden van de journalistiek, literatuur en het theater. Hij probeert niet om iemand iets bij te brengen. Dat kan je, volgens hem, het beste zelf. Zijn werk is een zoektocht naar een bepaalde gemeenschappelijkheid en heeft als hoofdvraag: ‘hoe kunnen we iets deelbaar maken en wat is dat al?’ Door constant een antwoord op die vraag te formuleren hoopt hij polarisatie tegen te gaan of een vorm te vinden waarbinnen polarisatie niet iets schadelijks is.

Bram heeft een achtergrond in het theater, waar hij een vooropleiding in deed op ArtEZ en meespeelde in twee jongerenproducties van toneelgroep Oostpool. Daarnaast is hij werkzaam bij stichting InDifferent in de functie van projectleider media. Binnen die functie werkt hij samen met jongeren aan de media-uitingen die deze stichting -die zich als doel heeft gesteld van middelbare scholen een veiligere en inclusieve plek te maken- doet. Hij won ooit een damkampioenschap in Zevenaar en de titel ‘beste DJ van Gelderland’ en vindt dat alles wat er aan dat rijtje toegevoegd zou worden, de ambivalentie van dat rijtje ondermijnt. Na zijn afstuderen gaat hij graag projectmatig te werk, zodat hij veel nieuwe mensen ontmoet.

Over zijn afstudeerwerk

Bram studeert in januari 2023 af met een voorstelling gemaakt met een groep jongeren. De jongeren zitten allemaal nog op de middelbare school, wat hem brengt naar het thema van de voorstelling: vriendschap. Wat Bram zich nog kan herinneren van de middelbare school zijn niet de staartdelingen of hoe surplus werkt, maar wel de mensen die hij om zich heen had. In de huidige maatschappij lijken we juist dat kwijt te raken naarmate we ouder worden dus Bram wil laten zien hoe mooi die verbinding van vrienden is, of kan zijn. Een ander doel van de voorstelling is om de jongeren te laten delen in Brams liefde voor kunst. Hij probeert voor alle aanwezigen (spelers, publiek en hemzelf) een ruimte te creëren waarbinnen nieuwe perspectieven worden geschetst, nagedacht kan worden en kruisbestuiving plaatsvindt.

Interesse in Bram en zijn werk? Contacteer Bram via de hierbovenvermelde socials of bezoek de expositie van creative writing van 29 juni tot en met 3 juli in R.301 en R.302 in het Rietveldgebouw van ArtEZ in Arnhem. 

 

 

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 6 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.