Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Johan Steller

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
Johan Steller, Beeldengroep
Johan Steller, Beeldengroep

Beeldengroep

Johan Steller, Beeldengroep, 2022. Gemengde technieken. Hoogte ca. 140 cm, incl. sokkels ca. 250 cm.
 ‘Beelden die deels gegroeid lijken en deels uit een ver verleden aan ons doorgegeven zijn. Ontroerende beelden, getuigen van een diepgaande geschiedenis. En tegelijk een meditatie over individualiteit in een wereld die steeds verder door systemen en algoritmen, door deepfakes en fake-news alle streven naar uniciteit opgegeven lijkt te hebben. Een bijzonder sterk beeldend eindwerk!’
Wilhelm Weitkamp, docent aan ArtEZ over het eindwerk van Johan Steller.

 

De gotische kathedraal verwondert mij in al haar visuele rijkdom. Het eeuwenoude godshuis torent hoog boven mij nietig mens uit. Overeind gehouden door luchtbogen en steunberen eindigend in ranke pinakels. Mijn ogen dwalen langs kunstig gehouwen ornamenten, beelden en rijzige glasvensters naar boven. Vanuit deze fascinatie voor de sacrale beeldtaal ben ik sculpturen gaan maken.

 

Al snel liep ik vast met de iconografie van deze beeldtaal. Ik maak geen beelden met een liturgisch of religieus doel, maar in de vorm kreeg die associatie met het heilige er ongevraagd bij. Wat mijn werk onderscheid van de eikenhouten heiligen in Museum Catharijneconvent is de onleesbaarheid van mijn beelden. Door geen sleutels zoals attributen aan te reiken blijven de figuren anoniem en hoop ik de beschouwer verbaasd of verwonderd omhoog te laten kijken.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 31 mei 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.