Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Marit Kamstra

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Bachelor
Marit Kamstra
Marit Kamstra

 

Mijn eindwerk

In mijn werk is ambacht iets wat altijd centraal staat. Mijn liefde om met mijn handen te werken is iets wat ik altijd al met veel plezier heb gedaan. Dit zie je terug in de ambachtelijke technieken die ik gebruik. Recent heb ik bij mezelf een nieuwe passie voor linoleumdrukken ontdekt. Het is een techniek die veel ambacht vergt. Van het ontwerpen en uitdenken van de tekening, het uitsnijden in het linoleum, tot op het drukken op papier. Het is een langdurig proces, wat in totaal gemakkelijk twee weken kan duren. Daarnaast vergt niet alleen de druk en het snijden van het linoleum ambacht, ik schep ook mijn eigen papier. Het papier dat ik maak is zachter, het kan ook doen denken aan een zachte stof en daardoor worden mijn snijlijnen als een soort blinddruk in het papier gedrukt. Zo gaat mijn snijrichting in het linoleum ook een rol spelen in mijn werk. Op die manier is het handschrift van mij als maker duidelijker terug te zien in het de druk, net zoals je de stroken van een schilder kan zien op een schilderdoek. 

Inhoud beeldend werk

Bij het ontwikkelen van mijn werk, begint mijn proces altijd bij een verhaal, een gevoel, iets wat ik wil vertellen. Van jongs af aan heb ik altijd al geschreven over dingen die ik meemaakte, van verhalen, dagboeken tot gedichten. De drang om te vertellen door middel van beeld is daarnaast ook altijd aanwezig geweest. Deze verhalen probeer ik uit te beelden door middel van een figuratieve en tegelijkertijd surrealistische beeldtaal. Ik gebruik hiervoor mijn eigen symbolisme. Indirect verwijs hiermee naar onderdelen van mijn verhaal. Vaak vind ik mijn symbolisme in bloemen en handen. Bloemen of planten zijn vaak de leidende draad in het verhaal, zij zijn de verhalenvertellers. De handen gebruik ik daarnaast om de menselijke gevoelens uit te beelden. Soms zijn ze teder, soms krachtig. Het heeft allemaal te maken met het verhaal wat ik ermee probeer te vertellen.

Doel/ ambitie

Over niet al te lange tijd hoop ik via sociale media mijn linoleumdrukken te gaan verkopen. Je kan me op dit moment vinden op mijn Instagram @marit.artist. 

Educatief afstuderen

Voor mijn educatief afstuderen deed ik onderzoek naar het hoog- laagstigma wat er in de samenleving hangt. Schoolniveaus zoals havo en vwo worden gezien als “hoog” en het vmbo als “laag”. Ik heb me altijd gestoord aan deze neerbuigende blik die wordt geworpen op het vmbo. In mijn ogen hebben we het niet over “hoge-” en “lage” niveaus, maar spreken we van praktisch- en theoretisch geschoolde leerlingen. 

Voor mijn educatief onderzoek heb ik geprobeerd een lesvorm (en uiteindelijk een lessenserie) te ontwikkelen waarin deze twee verschillende manieren van leren, in waarde gelijk worden getrokken.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 31 mei 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.