Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Erik Niesing

Interieurvormgever
Associate degree
Erik Niesing
Erik Niesing

Hetero huiswerk, kleurig verdriet

In december 2021 verscheen er een artikel over dat welzijn van lhb-jongeren achter loopt op dat van heterojongeren. Lhb staat voor lesbie, homo en biseksueel. De achterstand op de geestelijke gezondheid komt voort uit de genderrollen die van jongs af aan worden aangeleerd. Je kunt hierbij denken aan een gender reveal party. Hierbij worden kleuren al verbonden aan een gender, terwijl de persoon in kwestie nog niet eens geboren is. Op latere leeftijd worden bepaalde activiteiten toegewezen aan een geslacht. Dit zie je ook terug in advertenties. Meisje krijgen een speelgoed keuken cadeau en jongens geweren. Deze toebedeling zie je ook terug in voetbal en ballet of in gedragsregels. Jongens zijn stoer en meisjes zijn lief. Doordat activiteiten, producten en gedragsregels er met de paplepel worden ingegoten komen vaak LHBTIQ+ personen niet lekker mee met de norm die de maatschappij stelt. Dit zorgt voor uitsluiting.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat racisme, discriminatie en ongelijkheid is aangeleerd. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de Nederlandse taal. Wanneer wij een groep aanspreken zeggen wij: ‘Hoi jongens’. Met deze woorden nemen vrouwen van jongs af aan aan dat hun gender er niet toe doet. Een ander voorbeeld is: ‘het zwarte schaap’ of ‘een zwarte bladzijde’. Deze begrippen worden geassocieerd met iets negatiefs. Niet veel personen zullen op latere leeftijd het verband zien tussen ‘zwarte schaap’ en de discriminatie van een persoon van kleur. Ook als je kijkt naar de geschiedenissenlessen op de basisschool. Hier wordt maar weinig verteld over vrouwen en domineren vaak de witte mannen de veranderingen, uitvindingen en onderzoeken. Ook de LHBTIQ+ gemeenschap wordt benadeeld. Zij worden van jongs af aan als ‘anders’ beschouwd en vinden lastig aansluiting bij de norm. Dit kan zorgen voor mentale problemen op latere leeftijd.

Voor deze personen heb ik een plek ontworpen waar zij hun ruimte kunnen opeisen die zij in de huidige samenleving niet krijgen.  Door middel van 5 podia te plaatsen door de wijk, hoop ik een dialoog te kunnen starten tussen mijn gekozen doelgroep en de inwoners van de gemeente. De podia zijn gebaseerd op de dansstijl ‘Vogueing”. Deze dans deed zijn opkomst in de jaren ’60 vanuit de ballrooms in New York, waar regenboogpersonen samen kwamen om zich zelf te kunnen uiten. De dans komt voort uit het tijdschrift ‘Vogue’ en bestaat uit het snel achter elkaar na doen van de verschillende poses van de modellen. Hierdoor ontstaan er een gestileerde, geometrische en fragmentarische bewegingen. In mijn onderzoek kwam ik er achter dat het lichaam in deze dans veel driehoeken vormt. Dit was dan ook het uitgangspunt van mijn ontwerp. De dans bestaat 5 elementen en elk podia vertegenwoordigd dus ook 1 element.

Als we kijken naar het pand heb ik mijn zelfgemaakte materiaal toegepast bij de entree. Diversiteit en inclusiviteit zijn twee begrippen, die naar mijn mening, erg belangrijk zijn voor onze samenleving. Voor mij betekenen deze begrippen ook identiteit, het uitdragen van jouw cultuur, wie jij bent en dat je daar trots op mag zijn. Het materiaal is gemaakt van onder andere mensenhaar en is bedoeld om bij te dragen aan een inclusieve en diverse samenleving. Doordat het niet op het eerste gezicht te herkennen is, hoop ik dat er en gesprek op gang word gebracht over deze 2 onderwerpen, zodat de vloer een weerspiegeling word van het plafond.

Architectuur is iets wat ons mensen samenbrengt. Je maakt er elke dag bewust of onbewust gebruik van. Je ontmoet er collega’s, vrienden, studiegenoten en nog veel meer mensen. Maar waarom kunnen deze plekken dan geen ruimtes zijn waar iedereen zich comfortabel voelt?

Door middel van mijn ontwerpen hoop ik mijn steentje te kunnen bijdragen aan een inclusievere en diverse samenleving. Architectuur en interieur waar er rekening word gehouden met iedereen, zodat elk individu zich op zijn, haar of diens gemak voelt. Ik denk dat inclusief bouwen uit meer bestaat dan genderneutrale toiletten, rolstoeltoegankelijkheid en toegankelijkheid voor blind en slechtzienden. Ik beken kleur, jij ook?

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 28 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.