Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Fabienne Eggink

Interieurvormgever
Associate degree
Fabienne Eggink
Fabienne Eggink

Eindelijk een (T)huis!

Mede mogelijk gemaakt door: PIP

is, een onderwerp waarover je iedere dag iets kan lezen, horen of zien omdat het zo’n drama is. De huren zijn te hoog, de wachtlijsten te lang en geen bank die het aandurft om een jong persoon geld te lenen terwijl zijn huur 3x het maandelijkse hypotheek bedrag is. Dit komt dan ook allemaal doordat er een tekort is aan woonruimte, waardoor 279.000 mensen op dit moment opzoek zijn naar een eigen plek. Genoeg mensen om de Arena 5,5 keer mee te vullen, heel veel dus!

Vooral jonge mensen, adolescenten zoals ik, ondervinden hierdoor stress omdat wonen, op jezelf wonen, door dit te kort een soort privilege lijkt te worden. In sommige situatie wordt het wonen zelfs onmenselijk terwijl uit-huis-gaan, een eigen stekkie hebben juist voor hen zo belangrijk is om zich te ontwikkelen tot autonoom persoon. En daar lijkt op dit moment geen ruimte voor te zijn, hun leven staat dus op pauze.  

Daarom ga ik mijn afstudeer project gebruiken om onderzoek te doen naar een oplossing voor een klein gedeelte van deze crisis.

Het kan eigenlijk niet vaak genoeg benoemd worden dat de huidige woningcrisis veel invloed heeft op de maatschappij. Het op jezelf wonen wordt steeds onbereikbaarder en dit zal de komende jaren zonder harde regels of ideeën van de Nederlandse staat niet veranderen.

Voornamelijk jonge mensen ondervinden veel problemen om een geschikte woonruimte te vinden of te behouden. Daarom heb ik mijn onderzoek op hen gericht met het doel om een (T)huis te creëren voor adolescenten om hen een goede plek, een opstapje, naar de woningmarkt te bieden en daarmee de zoek/uit-huis-gaan-stress te verminderen en/of weg te nemen.

Zo ontstond (T)Huis. Een collectie flexibele modulaire units, die ook wel pip’s genoemd worden. Pip staat voor: Put In Plays. Hiermee kan je in ieder kantoor pand meerdere studio’s realiseren met  minimale aanpassingen. Want een pip past gemakkelijk door de voordeur. In iedere pip vind je een andere woonfunctie zoals een bed of keuken. Zo zijn er 5 pip’s die de basis vormen voor een (T)huis en 3 optionele pip's zodat iedereen zijn eigen woonruimte naar zijn/haar behoefte kan samenstellen.

Het plan dat ik ontwikkeld heb voor onze afstudeer locatie zorgt ervoor dat er 18 “royale” woonruimtes ontstaan. Wat betekend dat het aantal woonruimtes verdrievoudig is ten opzichte van de 6 woningen die in het huidige plannen voor de Molenstaat in Kampen. Ondanks dat deze ruimtes allemaal onder de 25m2 zijn deze groter dan het sjabloon dat toepasbaar is in andere panden. Het is per locatie dus verschillende of er gebruik gemaakt kan worden van een standaard plan of dat er een specifiek plaatselijk plan wordt gemaakt.

 

Door het verder ontwikkelen van (T)huis hoop ik in de nabije toekomst deze generatie adolescenten echt een uitzicht en een toekomstig (T)huis te bieden!

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 28 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.