Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Eva Bosma
Eva Bosma

Esthetisch protest

Scriptie

Schilderen is een van mijn grootste passies. Van kleins af aan kan ik me al helemaal verliezen in het schilderen van mijn omgeving, mijn hersenspinsels en in alle kleuren die ik tot mijn beschikking heb. Deze zorgen dat ik mijn ideeën op papier kan zetten en vorm kan geven. Op de academie zie ik dat ik veel inspiratie uit mijn schilderijen kan halen, waardoor mijn werk persoonlijker wordt. Mijn scriptie gaat dan ook over de werkwijze die ik ontwikkel rondom mijn schilderwerken.

Ik ben van mening dat mijn werk als een protest kan werken. Ik wil een tegenbeweging vormen tegen de huidige productiemaatschappij. In deze maatschappij draait het voornamelijk om zo veel mogelijk geld verdienen in zo min mogelijk tijd. Ik ben van mening dat dit anders kan, ook om te laten zien dat de wereld wel mooi is. In deze scriptie neem ik de tijd om dit verder uit te diepen en te begrijpen waar ik mee bezig ben.

Er zullen meer voorbeelden volgen van schilderijen en kunstwerken die ik heb gemaakt. Zo neem ik jullie mee in mijn reis die ik heb afgelegd als ontwerper. De schilderijen en kunstwerken die ik bespreek, ondersteun ik met bijpassende theorie en kunstenaars en schilders die me inspireren. Dit doe ik om een totaalbeeld te creëren en om kennis op te doen die ik kan toepassen in mijn werk. 

 

Visie

 We leven in een samenleving waar alles snel en efficiënt gebeurt. Hierdoor wordt alles oppervlakkig en hebben we er geen waardering meer voor. Ik verzet mij tegen deze oppervlakkigheid door met aandacht aan mijn ontwerpen te werken.

Ik werk met wol, een materiaal dat meer waarde krijgt wanneer we het verwerken. Onze huidige samenleving ziet wol niet als een waardevol product en wol is dan ook actueel in het nieuws geweest dat het nergens voor wordt gebruikt. Ik verwerk dan zelf ook de wol, Zo spin ik zelf de wol om er een garen van te maken, ik vilt de wol op verschillende manieren, zowel droog met viltnaalden, als nat met zeep. Ik verf de wol zelf bijvoorbeeld met uienschillen, kurkuma en de wortels van de meekrapplant. De wol moet koken met deze natuurlijke materialen, en daarna voor een aantal dagen staan om de kleur in te laten werken. Door traag te werken ben ik meer bij het proces betrokken en heb ik er meer invloed op.

Behalve dat het proces een grote rol speelt in mijn werk, wil ik ook de goede eigenschappen van wol laten zien. Dit doe ik door de wol te verwerken tot bollen doormiddel van vilten en hierdoor een nieuwe ruimtelijke toepassing te creëren. Door deze ruimtelijke toepassing van de wol worden de goede eigenschappen zoals dat het een akoestisch materiaal is zichtbaar. Per gevilte bol ben ik ongeveer 30 minuten bezig met het hele proces. Dit proces laat ik dan ook naast de ruimtelijke toepassing zien om zo mensen een inzicht te geven in mijn werk en wat daarbij komt kijken. Door het proces en de ruimtelijke toepassing naast elkaar te laten zien wil ik mensen inspireren om ook bezig te gaan. En wil ik mensen laten zien dat door een traag werkproces de waarde van het materiaal goed zichtbaar wordt.

Doel

Mijn doel met mijn afstudeerwerk is om mensen meer inzicht te geven in het werk wat erbij komt kijken om wol te verwerken. Wol is de afgelopen tijd ook negatief in het nieuws geweest, het wordt dan ook als waardeloos product benoemd. Ik wil dan ook met mijn afstudeerproject laten zien dat door met waardering en passie eraan te werken dat het wel de moeite waard is om wol te gebruiken. En hiermee ook laten zien dat wol niet waardeloos is en dat het vele goeie eigenschappen heeft. Door al deze verwerkingstappen te laten zien van wol en deze ook uit te leggen wil ik ook mensen inspireren om zelf ook creatief bezig te gaan. En zo meer de creatieve geest te activeren en de dagelijkse sleur verbreken.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 24 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.