Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Jendy Pieterse
Jendy Pieterse

Lichtwereld

Scriptie

Ontwerp als medicijn

In mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar healing environments in het ziekenhuis en wat de rol van een grafisch ontwerper hierin is. Uit mijn onderzoek is gebleken dat een helende omgeving zeker kan bijdragen aan de levenskwaliteit van een patiënt. Dit komt vooral doordat de fysieke ruimte veel invloed op ons heeft als mens. Deze invloed kan negatief of positief zijn. Wanneer het een positief effect heeft, werkt dit stress reducerend, wat resulteert in een verhoogde levenskwaliteit. Als grafisch ontwerpers kunnen we in de toekomst veel betekenen op het gebied van healing environments. Tegenwoordig zijn deze omgevingen veelal gevuld met planten en veel daglicht, dit kan naar mijn mening aangevuld worden met grafische aspecten.

Visie

Met dit project maak ik een ervaring voor patiënten van vijf tot en met zeven jaar die in het ziekenhuis liggen. De kinderen in mijn doelgroep verblijven in een ziekenhuisbed omdat ze zo ziek zijn, wat betekent dat ze daar langdurig liggen en niet of nauwelijks uit hun bed kunnen. Deze kinderen zijn ziek en kunnen stress ervaren door hun verblijf in het ziekenhuis. Door het stress reducerende effect van een healing environment, kan het genezingsproces versnellen en kunnen complicaties voorkomen worden. Het resultaat hiervan is dat de levenskwaliteit van deze patiënten verbeterd kan worden. Door hen positieve afleiding te bieden kan hun verblijf in het ziekenhuis aangenamer worden.

Deze kinderen zijn zo ziek dat ze iedere dag in een ziekenhuisbed liggen en kunnen niet van de glijbanen die het ziekenhuis heeft. Wat zorgt ervoor dat zij even vergeten dat ze in het ziekenhuis liggen en ziek zijn? Dit zijn vragen waar ik tijdens dit project onderzoek naar heb gedaan. Mijn doel is dat deze kinderen even kunnenontsnappen aan de realiteit en zich wat beter voelen. Want wie wil er nu niet een ontwerp als medicijn?

Doel

Met dit project wil ik kinderen die patiënt zijn in het ziekenhuis een fijner verblijf geven door hen een positieve afleiding te bieden. Door een licht wereld te creëren, hoop ik de wereld van deze kinderen ook lichter te maken. Op deze manier wil ik een verwondering creëren en hen even laten ontsnappen uit de realiteit.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 24 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.