Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Laura Pierens

Graphic Design
Bachelor
Laura Pierens
Laura Pierens

Handen aan

Scriptie

‘Tactiliteit in een digitale tijd’ is een onderzoek naar de invloed van ambacht, tactiliteit en technologie op informatieoverdracht.
Mijn scriptie onderwerp kwam voort uit mijn voorliefde om met mijn handen te werken en het verwerken van ambachtelijke gafische technieken in mijn (digitale) ontwerpen. Ik wilde graag onderzoeken hoe belangrijk het is om het ambachtelijke maakproces niet te vergeten. Daarnaast zag ik een verandering in het overbrengen en opnemen van informatie. Tegenwoordig wordt veel informatie gedigitaliseerd. Daarom leek het mij urgenter dan ooit om als ontwerper onderzoek te doen naar de invloed van het gebruiken van technologie en het opnemen van digitale informatie op de mens.

De hoofdvraag van mijn scriptie luidt dan ook als volgt: In hoeverre is ambacht en tactiliteit nog relevant in een wereld waarin er een overvloed is aan digitale informatie? Met het gebruik van actuele voorbeelden van ontwerpers, die ambacht en tactiliteit toepassen in hun werk, onderbouw ik mijn visie over het belang van tactiele informatie. Tot slot introduceer ik een nieuwe hybride vorm van ontwerpen waarin we gebruik maken van het moderne ambacht.

Visie

We zijn, als mens, gewend geraakt aan het gebruik van schermen en de gemiddelde tijd die mensen achter een scherm doorbrengen zal in de toekomst waarschijnlijk hoger liggen. Door de wrijvingsloosheid van digitale middelen is het urgenter dan ooit om na te denken over het gebruik van een andere tactiele ervaring met betrekking tot het overbrengen van informatie. Het verdwijnen van tactiliteit is namelijk informatie-armoede.

In mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar of ambacht en tactiliteit nog relevant zijn in deze digitale tijd.Hierin concludeerde ik dat tactiliteit zeker belangrijk is in het opnemen van informatie. Ik vond dat ik als ontwerper hiermee iets moest doen. Ik werd in mijn onderzoek geïnspireerd door de educatieve methode embodied learning, waarbij je leert door middel van het gebruiken van je lichaam. Ik wilde dit doorvoeren in mijn beeldend eindwerk. Ik vind het belangrijk dat de informatie in mijn beeldend eindwerk (letterlijk) tastbaar wordt omdat dit een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de (fijne) motoriek.

De tactiele waarde van een materiaal kan een krachtige rol spelen in communicatie. Aanraking kan een directheid en intimiteit bieden die nog nooit is voorgekomen door het gebruiken van woorden of beelden. Aanraking is een van onze meest intieme zintuigen. Daarom is het niet raar dat we als mens verlangen naar dingen met onze handen doen. Informatie visueel maken (analoog of digitaal) helpt om problemen te begrijpen en oorzaken te vinden. Het stimuleert de mens om zowel rationeel als emotioneel naar onze problemen te kijken.

Met de toename van (visuele) stimulatie en de afname van de aandachtsspanne, moet de grafisch ontwerper meer doen om informatie over te brengen op het publiek. Ik vind dat ontwerpers de taak hebben om te onderzoeken hoe we trouw kunnen blijven aan de nauwkeurigheid van wetenschappelijke informatie maar tegelijkertijd met deze kennis mensen een tactiele en zintuigelijke ervaring kunnen geven. Dit zou kunnen door een hybride vorm van digitale en ambachtelijke technieken. In het ontwerpproces van mijn beeldend eindwerk heb ik daarom ambacht en digitaal werk gecombineerd en is de video-installatie ‘Handen aan’ een combinatie van technologie, ambacht en tactiliteit.

Doel

 Ik vind het, als ontwerper, belangrijk dat mensen deze manier van ambachtelijk en visueel bezig zijn niet gaan vergeten door de digitalisering. Ik wil met mijn video-installatie genaamd ‘Handen aan’ mensen aansporen tot het gebruiken van onze handen. De boodschap die ik wil overbrengen is dat we meer bewust moeten worden van ons tastzintuig. In mijn beeldend eindwerk verbind ik technologie, ambacht en tactiliteit, zodat dit ook laat zien dat deze verschillende dingen hand in hand kunnen gaan. Door mensen actief bezig te laten gaan met hun handen, hoop ik mensen te inspireren om hun handen aan het werk te zetten. ‘Handen moeten iets te doen hebben. Voel eens iets anders dan het wrijvingsloze scherm van je telefoon.’

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 24 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.