Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Sarah Coste
Sarah Coste

Oeps, er zit een beestje in mijn soep

Scriptie

Het menu van morgen

Een onderzoek naar innovatieve voeding en hoe het toegankelijker gemaakt kan worden voor de consument.

Visie

Wormen eten, klinkt dat onsmakelijk? Toch moeten we eraan gaan wennen, want met de alsmaar groeiende wereldbevolking zullen we nieuwe vormen van voeding moeten gaan omarmen. Er wordt volop onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van voeding, en speciaal naar nieuwe bronnen van eiwitten. Want onze consumptie van dierlijke producten lijkt niet bestendig te zijn voor de toekomst.

Innovatieve voedingsbronnen zijn vol in ontwikkeling. Er moeten nog wat stappen gemaakt worden voor het allemaal in de winkelschappen ligt, maar dat ligt niet enkel aan de wetenschappelijke ontwikkelingen. Ook de consument moet warm gemaakt worden, want zo’n verandering in voedselpatroon gebeurt niet zomaar.

In mijn beeldend eindwerk focus ik mij op het eten van insecten. Voor veel mensen in Westerse landen klinkt het niet aantrekkelijk. Toch is dit voor te toekomst een interessante bron van eiwitten. Daarnaast kan het best lekker zijn als je het goed leert klaarmaken.

Daarom wil ik een insectenkookboek maken, speciaal voor kinderen. Zij zijn de toekomst, en waarschijnlijk zal de productie van insecten over een paar jaar een stuk efficiënter zijn dan nu. Als de kinderen van nu al de beestjes leren aanraken, ruiken, klaarmaken en eten, zullen zij ook als ze ouder zijn anders naar het eten van insecten kijken. Daarnaast ontwikkelt zowel de ouder als het kind de vaardigheden om de beestjes klaar te maken in een lekker gerecht. 

Doel

Er zal een verandering moeten komen in ons eetpatroon, in de politiek wordt al gesproken over het verhogen van belasting op vlees en andere manieren om de consumptie van vlees te beperken of te ontmoedigen. Door nieuwe bronnen van eiwitten op de kaart te zetten kan ik bijdragen aan de transitie naar andere en nieuwe soorten voeding, die nog vreemd kunnen lijken voor de gewone consument. Door me op kinderen te richten zal de volgende generatie ook al betrokken worden bij deze eiwittransitie.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 24 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.