Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alessa Rikken_Banner optie 1
Zó lang ben ik toch niet?

Zó lang ben ik toch niet?

Visie

Wie ben ik?

Eén ding weet ik in ieder geval zeker: ik ben ontzettend lang.

En dit weet ik al mijn hele leven. Ik ben geboren op de gang van het ziekenhuis omdat de verloskamer te klein was voor mijn reusachtige lichaam. Als klein kind werd ik niet meegenomen in een kinderwagen maar zat ik altijd in een vrachtwagen met zo'n kiepbak.

Zelfs op de dag van vandaag zit mijn lengte mij nog altijd tegen. Ik moet niet in, maar op de trein naar school. Ik ben meerdere keren per ongeluk geïdentificeerd als godzilla. Ik ben genoodzaakt bomen gebruiken als tandenstokers en mensen verdwijnen als kleine miertjes onder mijn schoenzolen. 

En nog het aller ergste van alles! Zo lang ben ik geen eens.

In je gedachten lijken dingen soms erger dan dat ze eigenlijk zijn. En precies die gedachte is wat ik heb meegenomen in het maken van mijn stripverhaal waar ik het afgelopen jaar aan heb gewerkt. 

Een heel jaar lang werken aan één project is lang en kort tegelijkertijd. Het geeft ruimte om dieper vooronderzoek te doen maar het geeft ook heel erg het gevoel dat het eindresultaat aan allemaal eisen moet voldoen zodat alle gedachtes en ideeën volledig tot zijn recht komen. Gelukkig maar - dat wanneer ik op dit moment naar mijn eindwerk kijk ik iets zie wat zonder mijn onderzoek nooit had kunnen bestaan

     

Mijn strip heeft een simpele uitstraling maar dit raakt voor mij iets persoonlijks. Het brengt mij terug naar mijn jeugd en mijn zelfbeeld uit die tijd. Het gaat over onzekerheid, ongemakkelijkheid en ook eenzaamheid.  

Want ook al ben misschien ik niet zo gigantisch lang, ik heb mij wel vaak zo gevoeld. En exact dit gevoel heb ik geprobeerd over te brengen in mijn stripverhaal. 

 Wie ben ik?

Eén ding weet ik in ieder geval zeker: zó lang ben ik toch niet?

 

Essay

‘’Wie ben ik?’’ is een ontzettend grote vraag maar het is niet de vraag waarmee ik mijn onderzoek voor mijn eindscriptie ben begonnen. Het thema eenzaamheid was mijn startpunt van dit onderzoek. Het was een thema dat ik terug zag komen in oud werk en zelfreflecties. Mijn plan was om dit thema te onderzoeken en met dit onderzoek een eindwerk te produceren.

Het was een hoopvolle gedachte maar wanneer je kunst studeert ben je al bijna gegarandeerd dat het plan niet vlekkeloos zal verlopen en dit was precies wat er gebeurde.

Over de tijd van meerdere maanden heb ik veel gereflecteerd, gelezen en nagedacht. Van eenzaamheid, naar onzekerheid naar de grote vraag "Wie ben ik?’’. Het is een proces geweest die ik zelf nauwelijks kon volgen, een proces van veel vastlopen, een proces die ik zelf nauwelijks kon volgen maar zeker ook een proces waarin ik ontzettend veel heb geleerd. 

Wie ben ik? En hoe kom ik daar achter? Wat kan ik doen om mijzelf beter te leren kennen? En wat voor positie heeft kunst daar in?

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 27 mei 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.