Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Steven Dinkgreve

Artisteducator in Theater
Bachelor
Steven Dinkgreve fotocredits Joep van Aert
Steven Dinkgreve fotocredits Joep van Aert

Geboortedatum

18-02-1998

Stages

MOMO Theaterwerkplaats - Mavo Centraal - MBO Artiest Theater Pact+ Amsterdam - JongGeluid Stemmen zonder Stem i.s.m. Stichting Nieuwe Helden - Theatergroep DEGASTEN - Voorstelling: Duivel in een nieuwe jurk i.s.m. Studenten MBO Artiest Theater Rijn IJssel Arnhem.

 Afstudeervoorstelling

Sometimes I sit and think and sometimes I just sit.

 

“We kunnen niet ontrafelen wát de problemen in de toekomst zijn, maar we kunnen wel jonge mensen leren daar creatief mee om te gaan.”

Japanse literatuur en jong theater

Tijdens mijn opleiding als docent theater focuste ik op een paar aspecten: talentontwikkeling, artistieke onderzoeken en activisme. Zo maak ik altijd theater met jonge, niet-professionals. Het begeleiden van een zoektocht naar kunst en dit artistiek vormgeven, vind ik als theatermaker en -docent erg inspirerend. Ik ga uit van de kracht en artisticiteit van degene met wie ik werk, wat ik met mijn kennis kan verrijken en verbreden. Op deze manier werken wij samen en maken we kunst over maatschappelijke onderwerpen en thematieken die relevant, actueel en onderbelicht zijn.  

Sometimes I sit and think and sometimes I just sit is gecomponeerd en geschreven door Steven Dinkgreve. De bron van de teksten zijn stukken uit het boek Norwegian Wood van de Japanse schrijver Haruki Murakami en teksten/lines van rappers. Samen met de spelers schrijf ik de bestaande teksten naar theaterteksten en we schrappen dingen en voegen dingen toe zodat een dialoog of monoloog ontstaat. Of om een theatraal conflict in de scene te creëren en de tekstuele dramaturgie uiteen te zetten. De kruising van de Japanse literatuur en raplines, schept een unieke theatertekst. Zo zijn ze nostalgisch en romantisch op een typerende Murakami-achtige manier qua taal. Om vervolgens rauw te spreken over depressies. De personages zijn jonge mensen met een arsenaal aan poëtische metaforen en dialogen, omgedoopt naar frisse taal.

Als kunstenaar haal ik inspiratie uit muziek, leegte, beeldende kunst, liefde, Japanse literatuur, troost, het nieuws en degene met wie ik werk. Mijn ambitie is om theater te maken waar dat noodzakelijk is en tegelijkertijd ruimte en een stem te creëren voor jonge mensen in het bestaande theaterveld.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 19 mei 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.