Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Ruben Westendorp

Artisteducator in Theater
Bachelor
Ruben van Westendorp fotocredits Joep van Aert
Ruben van Westendorp fotocredits Joep van Aert

Geboortedatum

27-04-1999

Stages

Spel- en maakbegeleiding bij het eerstejaarsproject ‘Historical Aesthetics’ ArtEZ Docent theater Arnhem. - Onderzoek naar participatief jeugdtheater bij Stichting CuBaHof Twente. Met de voorstelling die voortkwam uit het onderzoek, hebben we op verschillende basisscholen in Twente gespeeld. 

Afstudeervoorstelling

Being there

 

“Ik heb niemand iets te bieden behalve mijn eigen verwarring.”
– Jack Kerouac

           

Tegenstellingen als inspiratie

In mijn werk als docent en theatermaker probeer ik tegenstellingen bij elkaar te brengen. Zo laat ik in mijn afstudeervoorstelling jonge spelers werken met oud bronmateriaal en onderzoek ik in mijn essay hoe iets onmenselijks als een computeralgoritme binnen ons menselijke theatervak een plek kan hebben. Door zulke tegenstellingen bij elkaar te brengen, ontstaan altijd interessante en nieuwe ideeën waarmee ik mijn spelers en studenten kan enthousiasmeren.  

Ik houd ervan om vanuit vragen te werken die moeilijk te beantwoorden zijn, zodat je tijdens de lessen, repetities en voorstellingen altijd actief blijft zoeken naar een mogelijk antwoord.

De laatste twee jaar hield ik me veel bezig met naoorlogse literatuur. Ik vind het tof hoe veel dingen die wij nu voor lief nemen, in die tijd als gloednieuw en radicaal werden gezien. 

Vier jonge spelers vertellen in mijn afstudeervoorstelling het verhaal van Chance, een man die nog nooit één voet buiten zijn eigen tuin heeft gezet. De spelers vertellen hoe deze man voor het eerst naar buiten gaat en zonder het zelf echt door te hebben van onbekende uitgroeit tot een grote beroemdheid. Samen met mijn spelers deed ik onderzoek naar hoe dit verhaal uit de jaren zeventig vandaag de dag nog steeds zeggingskracht heeft.

De komende jaren ga ik verder studeren aan de UvA voor een (pre)master Dramaturgie. Daarna hoop ik in het werkveld mijn docent- en maakvaardigheden met mijn dramaturgische kennis te combineren.  

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 19 mei 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.