Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Renske van Oosterhout

Artisteducator in Theater
Bachelor
Portret Renske van oosterhout
Portret Renske van oosterhout

Geboortedatum

24-01-1997

Stages

Interdisciplinaire stage bij woongroep Philadelphia Arnhem - Theaterlessen ontwikkelen voor kleuters met een taalachterstand, Rozet Arnhem - Onderwijsstage bij het Beekdal Lyceum Arnhem - Docent en Theatermaker bij Jeugdtheaterschool Drazans Curaçao

Afstudeervoorstelling

Danstheatervoorstelling Big (11+) - Een interactieve voorstelling voor groep 8 en de brugklas

 

“Is niet de zin van het theater de zoektocht zelf? Het ‘niet weten’ dat wil weten.”
– Liesbeth Coltof

 

Jong theater maken

In mijn werk richt ik me op jonge mensen. Ik wil maatschappelijk geëngageerde voorstellingen maken voor, door of met jonge mensen. Soms zal ik dat in een zwarte doos doen, soms op locatie en ook altijd in de klas. Als we meer jonge mensen in het theater willen krijgen, moeten we meer jonge mensen de kracht van theater laten ervaren.

Voor corona zat ik zeker drie keer per week in het theater. Ik ga vooral vaak naar jeugdvoorstellingen. Die bekeek ik tijdens de lockdown ook wel online, maar dan mis je echt de reactie van de kinderen. Theater Artemis vind ik bijvoorbeeld te gek, niet alleen hun voorstellingen maar ook hun onderwijsprojecten die de wereld voor even op z’n kop zetten.

Vijf maanden lang liep ik stage op Curaçao. Wat een ervaring! Ik gaf les aan vier klassen kinderen die een andere taal spreken dan ik. Door mezelf in te zetten als speler heb ik geprobeerd om contact te maken via spel en theater. Daarnaast maakte ik samen met Romy Houwers van Docent Dans een interactieve danstheatervoorstelling over ‘Peer Pressure’. Deze voorstelling speelde op negen middelbare scholen op Curaçao. Daarnaast gaf ik les aan elke leeftijdsgroep op de jeugdtheaterschool. Tot slot schreef ik mijn essay over de link tussen theater en taalontwikkeling en hoe theater daardoor een vastere plek in het onderwijs en kan (en moet) krijgen.

Stiekem wil ik het allerliefst meeschrijven aan het sinterklaasjournaal, of Dieuwertje Blok overnemen na haar pensioen. In de tussentijd duik ik het jeugdtheater in.

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 19 mei 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.