Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Fransje Noorman

Artisteducator in Theater
Bachelor
Fransje Noorman fotocredits Joep van Aert
Fransje Noorman fotocredits Joep van Aert

Geboortedatum

23-10-1998

Stages

Elske’s kast Kindercasting - Theater Walhalla: regie-assistentie bij de voorstelling Dolle Dinsdag van Eran Ben-Michaël - De Theaterhavo/vwo: artist educator in het middelbaar onderwijs.

Eigen maakprojecten: - Lieve God: documentaire over de zoektocht naar mijn (on)geloof -

Jongens waren we: voorstelling met spelers van de MBO Theaterschool Rotterdam over hoe het is om een jongen te zijn en op te groeien.

 Afstudeervoorstelling

Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen - Noorman & Pouw (i.s.m. Jesper Pouw).

 

"Vroeger dacht ik dat de toekomst een plek was waar ik ooit gewoon zou zijn. Een of andere woonkamer, waar een open haard brandt. Maar nu -de toekomst- misschien ben ik er gewoon al."
- Thijs de Boer

 

Opgroeien en de poëzie van het alledaagse

Als maker heb ik het verlangen om in de binnenwereld van een ander door te dringen. Deze binnenwerelden deel ik vervolgens met een publiek. Ik werk hierin documentair, interdisciplinair en biografisch.

Het zien van de poëzie in het alledaagse is mijn inspiratie. Mijn oma. Het opgroeien van mijn broertje. Opgroeien en het vormen van een identiteit. Het kantelpunt tussen kind-zijn en volwassenheid. In die tussenfase schuilt een tragiek. Een onbestemd gevoel, waar ik doormiddel van theater uiting aan probeer te geven. Het boek Vogels die vlees eten van Thijs de Boer, de foto’s van Ed van der Elsken, films van Vincent Boy Kars en het rommelige bestaan van Gerard Fieret.

Mijn onderzoek duurde vier jaar: hoe maakt een opgroeiend lichaam kunst? In mijn essay geef ik vorm aan deze vraag door mij onder te dompelen in de wereld van fotografie, waarin jongeren een hoofdrol spelen. Een zoektocht naar beeldtaal, via het werk en de werkwijze van Martijn van de Griendt.

 

"Je geest speurt de culturele horizon af naar dingen die weergeven hoe je je voelt. Zo vormen we onze identiteit." 
- Grayson Perry

 

Ik hoop dat ik werk kan maken dat een plek creëert voor herkenning. Dat ik een onderdeel uit kan maken van deze identiteitsvorming. Daarnaast droom ik van een collectief, waarbij ik zowel theatraal als fotografisch werk zal maken. Werk dat naast de theatervloer zichtbaar wordt binnen meerdere contexten, zoals het nachtleven en het onderwijs.

 

 

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 19 mei 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.