naar verhaaloverzicht
12 november 2020

Charity ontwikkelt een muziekgame: "Muziektechnologie is de toekomst."

Wat doe je als je van jongs af aan hebt geleerd om je om anderen te bekommeren en je tegelijk een grote passie hebt voor muziek? Charity Chin vond de combinatie van deze twee pijlers in haar leven in de opleiding Muziektherapie aan het Enschedese Conservatorium. Nu is ze afgestudeerd met een 8,8 voor haar product en een 8,9 voor haar verdediging. Teken dat het allemaal perfect bij haar past. “Je krijgt de vrijheid om je te ontwikkelen als mens.”

Een van de prettigste dingen op ArtEZ vond Charity de aandacht voor muziektechnologie. Ze heeft altijd al iets met technologie gehad en wil bijvoorbeeld altijd de nieuwste gadgets hebben. Maar muziektechnologie is soms nog een beetje taboe, merkte ze. Mensen vinden ‘echte’ instrumenten belangrijker. Dat is niet terecht, zegt Charity. “Muziektechnologie is echt de toekomst. Zodra je je erin verdiept merk je dat het echt een toegevoegde waarde heeft, vooral als je weet hoe je het moet inzetten. We hoeven niet altijd terug te grijpen op de traditionele instrumenten. Soms sluit technologie beter aan bij een cliënt. Denk bijvoorbeeld aan kinderen met een spierziekte. Die kunnen heel weinig, maar werken met een tablet lukt wel. Zo kunnen ze toch muziek blijven maken.”

Game om aandacht te trainen

Met de aandacht voor muziektechnologie heeft Charity het al meteen onder meer over haar afstudeerproject. Geen wonder, want het project ligt haar na aan het hart. De ontwikkeling van een muziektherapeutische game heeft de laatste maanden al haar tijd en aandacht opgeëist. Uit haar derdejaarsstage wist Charity dat veel kinderen kampen met aandachts- en concentratieproblemen. Er wordt vaak gebruikgemaakt van een schermpje dat visuele prikkels tegenhoudt, maar als er een deur open gaat, gaat er alsnog aandacht naar wie er binnenkomt. “Ik vroeg me af: kunnen we niet auditief gaan trainen? Spelletjes spelen, want gamen vinden ze interessant. Waarom niet combineren? Een brug slaan tussen leren en gamen. Ik heb dat onderzocht in samenwerking met Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden. Dat was wel gaaf. Ik ben met die universiteiten in contact gekomen via mijn docenten van ArtEZ. Dat was een mooie ingang.”

Volop in ontwikkeling

In Charity’s game loop je door een wereld en moet je allemaal proeven en puzzels doen. Maar er is ook actie en avontuur. Tijdens het spelen horen de kinderen muziek die Charity speciaal heeft gecomponeerd. “Het is de bedoeling dat ze echt naar de muziek luisteren. Als er een noot ontbreekt, moeten ze bijvoorbeeld springen. Als ze een andere noot horen, komt de vijand dichterbij. De game is nog volop in ontwikkeling. De muziek is al wel gecomponeerd, maar de visuals moeten nog in elkaar gezet. De ontwikkeling van een game kost een aantal jaar. In september start ik met de master Muziektherapie aan ArtEZ. Daar ga ik verder met de ontwikkeling. Ik ga onderzoek doen naar verschillende doelgroepen voor de game. Dus ik ben nog lang niet klaar met dit onderwerp.”

Focus op wie je bent

Tijdens de vier jaar Muziektherapie wordt er veel gefocust op wat je bent en wie jij bent als persoon, vertelt Charity. “Het is belangrijk om als muziektherapeut te weten wat muziek met jou doet. Er wordt ook veel gefocust op wie je bent als therapeut. Ik leerde arrangeren, kreeg pianoles en zangles, zodat ik vaardig werd in die instrumenten, want die instrumenten zijn uiteindelijk mijn middel om mijn therapeutische werk te doen en die moet ik dus kunnen bespelen. Als muziektherapeut moet je weten op welke manier je emoties oproept, op welke manier je aandacht kunt trainen, enzovoort.”

Grote familie

Het conservatorium is een fijne plek, zegt Charity. Het is een kleine opleiding, waar iedereen elkaar kent. “Je voelt je thuis, en iedereen staat voor je klaar. In de mediatheek helpen ze je altijd, bij de receptie is er altijd een lach en conciërges staan voor je klaar. Het is een grote familie waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Daar krijg je alle ruimte voor. Je krijgt zo veel vrijheid op ArtEZ om je te ontwikkelen als mens, maar ook als muziektherapeut. Die mogelijkheden worden je voortdurend gegeven. Je blijft aan alle kanten in ontwikkeling. De begeleiding door de docenten is heel goed. Zij staan voor de helft nog in de praktijk, voor de andere helft staan ze voor de klas. Dat maakt Muziektherapie heel up-to-date. Voor mij was het oprecht de beste keuze.”

Volg Charity Chin