Roàn legt uit: “In onze samenleving wordt het vrouwelijke lichaam vaak beïnvloed door externe verwachtingen en schoonheidsidealen. Dit leidt vaak tot intimidatie en objectivering. De druk van buitenaf kan ervoor zorgen dat vrouwen de verbinding met hun eigen lichaam verliezen, waardoor ze zich vervreemd voelen van hun fysieke zelf.” Met haar werk wil ze ruimtes creëren waarin die verbinding kan worden hersteld. “Door vrouwen bewuster te maken van hun eigen lichaam en de ruimte die het inneemt, hoop ik dat ze hun autonomie en eigenwaarde kunnen herwinnen.”
Beschermende figuren op het perron
De afstudeerder: “Uit onderzoek blijkt dat intimidatie vaak voorkomt in het openbaar vervoer, vooral in de vorm van vervelende opmerkingen en ongewenste aandacht, met name gericht op vrouwen. Daarom heb ik voor mijn afstudeerproject een ontwerp gemaakt voor treinstations.” Roàn heeft een 'leger' van zachte vrouwfiguren ontworpen die op het perron worden geplaatst om een gevoel van bescherming te bieden. "Deze figuren kunnen omarmd worden of dienen als een plek om je achter te verschuilen. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid de verbinding met hun eigen lichaam te versterken, zodat ze beter bestand zijn tegen intimidatie.”
Een leger van beschermengelen

Roàn noemt deze vrouwfiguren 'knuffelpilaren' en beschrijft ze als een soort beschermengelen: “Ze zijn er in verschillende kleuren, groottes en vormen. Ze staan verspreid over het perron, als een visuele en fysieke ondersteuning voor vrouwelijke reizigers.”
De kracht van lichamelijke ruimtes
Roàn is al tweeëneenhalf jaar bezig met het onderzoeken van de relatie tussen lichaam en ruimte. “Ik vind het heel interessant om te ontdekken hoe ik een ruimte op mijn eigen lichaam kan ontwerpen, dus echt op een lichamelijke manier met die ontwerpopgaves om te gaan”, zegt ze. Binnen de opleiding Interieurarchitectuur leer je betekenis te geven aan ruimtes, waarbij het sociale aspect en de beleving van de gebruiker centraal staan.
Een cultuur van kracht en zelfexpressie

Met haar werk wil Roàn bijdragen aan een cultuur waarin het vrouwelijk lichaam niet langer gereduceerd wordt tot een object, maar erkend wordt als een bron van kracht, schoonheid en zelfexpressie. “Door artistieke interventies te creëren die specifiek zijn afgestemd op de lichamelijke ervaring, bied ik vrouwen de kans om los te komen van constante oordelen en verwachtingen, en hun lichaam te herontdekken vanuit een innerlijk gevoel”, concludeert ze.
Meer informatie over de bacheloropleiding Interieurarchitectuur
Volg Roàn