Melisa Ögec: "Bij ArtEZ heb ik geleerd om het proces te vertrouwen."
Net afgestudeerd van het mbo moest Melisa Ögec (24) even wennen aan de vrijheid die ze kreeg tijdens haar opleiding Interieurarchitectuur aan de Academie voor Art & Design in Zwolle. Ze kijkt terug op een periode waarin ze zowel professioneel als persoonlijk mooie stappen heeft gezet. “Ik vond het ook heel inspirerend om de ontwikkeling van mijn klasgenoten te volgen. In vier jaar tijd zijn we uitgegroeid tot een hechte club.”
Hoewel Melisa haar mbo-opleiding Interieurdesign met veel plezier heeft doorlopen, miste ze een stukje diepgang. “Daar ging het vooral over styling, kleuren en materialen,” legt ze uit. “Niks mis mee, maar het voelde soms een beetje oppervlakkig. Bij ArtEZ draait het om meer dan alleen een ruimte binnen vier muren. De bachelor Interieurarchitectuur was in die zin een hele mooie aanvulling op mijn vooropleiding.”
Positie als ontwerper
Wat ze vooral heeft geleerd de afgelopen vier jaar? Melisa lacht. “Heel veel”, zegt ze. “Voorheen dacht ik bijvoorbeeld veel te veel na over een ontwerp. Op ArtEZ heb ik geleerd om wat sneller aan de slag te gaan en het proces te vertrouwen. Veel nadenken kan – in mijn geval – de creativiteit in de weg zitten. Ik kan dat nu meer loslaten en gewoon bezig gaan.” Ook weet ze nu beter hoe ze haar eigen positie als ontwerper moet innemen. Melisa: “De laatste twee jaar heb ik veel tijd besteed aan mijn auteurschap, mijn eigen visie en op welke manier ik me kan onderscheiden van andere ontwerpers. Dus ook op persoonlijk vlak ben ik niet meer de Melisa van vier jaar geleden.”
In plaats van zomaar wat te doen, leer je goed te beredeneren waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt."
Opleiding met diepgang
Het inzicht dat een ruimte meer is dan alleen een plek en dat je met het juiste ontwerp de beleving van begin tot eind kunt beïnvloeden, is een nieuwe manier van kijken die Melisa tijdens haar studie heeft ontwikkeld. “Om tot dat punt te komen moet je eerst onderzoek doen en een goede kijk hebben op de verhouding tussen de ruimte en de persoon die het gaat gebruiken”, vertelt ze. “Die manier van onderzoeken en de verschillende methodes die daarvoor bestaan, heb ik echt op ArtEZ leren kennen.” Ze wist wel dat de opleiding behoorlijk veel diepgang kende, maar zo diep had ze niet verwacht. “Achteraf vond ik dat wel heel leuk. In plaats van zomaar wat te doen, leer je goed te beredeneren waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.”
Visies van klasgenoten
Wat haar in het begin ook verbaasde, was de vrijheid die ze kreeg om haar eigen richting te kiezen. “Eerlijk gezegd vond ik het gebrek aan echte kaders in het begin best lastig”, vertelt Melisa. “Ik was nog een stuk jonger en wist niet precies wat er van me werd verwacht. Maar gaandeweg ben ik het steeds meer gaan waarderen.” Zelfs met het stukje onderzoek – wat niet altijd haar favoriete onderdeel was – kon ze steeds beter uit de voeten, mede omdat ze zelf mocht bepalen op welke manier ze het ging aanpakken. “En dat maakte het heel interessant. Mijn klasgenoten en ik gingen allemaal een andere kant op. De een hield zich bezig met duurzaamheid, de ander met landschappen. Je leert van elkaar en raakt geïnspireerd door andere visies en methodes.” Het samenwerken met haar klasgenoten gaat ze dan ook zeker missen. “We hadden best een grote klas en zijn in de loop van de jaren heel hecht geworden”, zegt Melisa. “Ik zat in een groepje van tien mensen waar ik veel mee optrok. Zelf op dagen dat er geen les was, zochten we elkaar op en waren we bezig met projecten en opdrachten. Hopelijk houdt dit na school ook stand."
Volgens Melisa vinden er veel gebeurtenissen plaats in de grijze gebieden van de wereld. Met de invoering van ruimtes en grenzen worden deze gebieden te vaak onderbroken. Haar eindwerk - deze wand met inklapbare delen- fungeert als scheiding én verbinding.
Masteropleiding of aan het werk?
Of ze het gevoel heeft dat ze klaar is om het bedrijfsleven in te stappen? Melisa denkt even na. “Wel grappig”, zegt ze dan, “ik had het hier laatst nog over met mijn familie. Soms voel ik me nog niet goed genoeg voor een serieuze baan. Maar mijn schoonmoeder wees me erop dat dat stemmetje waarschijnlijk nooit helemaal weggaat.” Ook twijfelt Melisa of ze straks niet tóch voor een masteropleiding moet kiezen. “Maar zodra ik daarmee klaar ben, denk ik dat hetzelfde gevoel weer opspeelt. Het is een stukje onzekerheid die veel starters ervaren. De enige manier om daar vanaf te komen, is om ergens aan de slag te gaan en praktijkervaring op te doen.” Alsnog een master volgen kan volgens Melisa altijd nog. “Ik ben nog jong. Voor mijn gevoel heb ik lang genoeg gestudeerd, ik wil nu eerst aan het werk.” Het liefst begint ze later een eigen bedrijf en wil ze daarnaast lesgeven als kunst- en interieurdocent. “Dat laatste houdt me al langere tijd bezig”, vertelt ze. “Ik zie mezelf ook wel voor de klas staan. Maar eerst maar eens op zoek naar een baan in het werkveld, daarna zien we wel wat de toekomst brengt."