Swenn Mohn, bachelor Composition for Film & Theatre op ArtEZ
naar verhaaloverzicht
25 augustus 2022

Swenn Mohn: een creatieve geest met vele talenten

Swenn Mohn is een multi-instrumentalist, filmcomponist en de eerste student die afstudeert aan de nieuwe, volledig online bacheloropleiding Composition for Film and Theatre aan het ArtEZ Conservatorium. Swenn vertelt dat hij zich veel heeft kunnen ontwikkelen tijdens deze opleiding, die hij volledig vanuit zijn thuis heeft gedaan op Madagaskar.

Een man met veel artistieke talenten

Swenn Mohns interesse in muziek begon met de viool, die hij als kind leerde spelen. Daarna ontdekte hij de gitaar, mondharmonica, piano en vele andere instrumenten. Ook leerde hij verschillende andere kunstvormen voordat hij de keuze maakte om voor het componeren te gaan. Swenn componeert zijn eigen muziek, waarbij hij vaak meerdere instrumenten per nummer speelt. Hij zegt dat hij dankzij ArtEZ meer ging experimenteren en meer creatieve kansen kreeg.

Trouw blijven aan jezelf

Swenn vertelt dat het eerste jaar van zijn studie het moeilijkst was. Dat kwam omdat hij nog geen sterke achtergrond in muziektheorie had. “Ik moest zelfs een herkansing maken van het toelatingsexamen omdat ik deze de eerste keer niet gehaald had. Ik moest binnen twee weken veel theorie leren en ik was erg blij dat ik na de tweede keer wel werd aangenomen. Elk jaar was een nieuwe ervaring met nieuwe uitdagingen, maar ik bleef trouw aan mezelf en mijn artistieke visie. Voor mij is het echt een grote prestatie geweest om aan ArtEZ af te studeren.”

Online voordelen

Als hij kijkt naar hoe deze studie hem gevormd heeft, is Swenn achteraf dankbaar dat hij het volledig online heeft kunnen doen. “Ik denk dat ik in de loop van mijn studie meer dan vijfhonderd online meetings heb gehad. Aangezien tegenwoordig online contact zo normaal is geworden, is dit een groot voordeel. Ik voel me erg comfortabel met online meetings. Ik heb ook gemerkt dat ik online productiever kan zijn. En hoewel ik tijdens deze onlinestudie geen andere ArtEZ-studenten persoonlijk heb kunnen ontmoeten, heeft het me wel geholpen om me voor te bereiden op het 'echte leven' dat me te wachten staat.”

Ik denk dat ik in de loop van mijn studie meer dan vijfhonderd online meetings heb gehad. Aangezien tegenwoordig online contact zo normaal is geworden, is dit een groot voordeel.

Filosofie staat centraal

Centraal in Swenns werk staat de filosofie achter zijn creaties. Deze tonen zijn brede interesse en zijn vaardigheid om geïnspireerd te raken door alles. De studie heeft ook hierbij geholpen. “Wat ik zo leuk vind aan ArtEZ is dat iedereen een andere achtergrond heeft en een andere manier van denken. Niet alleen over muziek, maar in het algemeen. Die uitwisseling van ideeën en filosofieën heeft mij zowel als componist als ook in mijn persoonlijke ontwikkeling enorm geholpen. De afgelopen vier jaren gaven mij de kans om mijn visie te vormen en nieuwe dingen uit te proberen. Dingen waaraan ik nog nooit had gedacht.” Het experimenteren is goed terug te zien in de diversiteit van zijn afstudeerwerk.

Swenns eindportfolio is een mengelmoes van samenwerkingen en projecten van de afgelopen vier jaren. De inhoud is indrukwekkend en veelomvattend: van een K-pop arrangement en filmmuziek tot een zelfgemaakte EP.

In Swenn's portfolio...

Eén van Swenns meest persoonlijke projecten waar hij het meest trots op is, is zijn eerste EP genaamd “Passe-Temps”. Elk nummer op deze EP biedt een ander perspectief op Swenns filosofie op tijd en commentaar op de tijd die hij besteedt aan het maken van zijn eigen muziek. Op de EP heeft hij verschillende technieken verkend: één track heeft zelfs 85 layers. Swenn: “Dit was vermoeiend, maar uiteindelijk de moeite waard!”

Het nummer “I Am Different!” was een samenwerking met ArtEZ-student Cheawon Shin, een grafisch ontwerper die muziek wilde voor haar afstudeerwerk.

Het nummer “I Am Different!” was een samenwerking met ArtEZ-student Cheawon Shin, een grafisch ontwerper die muziek wilde voor haar afstudeerwerk. Het nummer is beïnvloed door Eurotrance en vocal trance muziek uit de jaren 90. Swenn koos dit soort muziek omdat het onderwerp van het eindwerk het jaar 2063 is. “Het was erg indrukwekkend. Cheawon had een studio bij ArtEZ geboekt en zong de track. Ze deed alles in één take!”

 “I Am Different!”, een artistieke samenwerking tussen Swenn en ArtEZ-student Chaewon Shin. De afbeelding toont een gemuteerde mens in het jaar 2063

Een ander deel van Swenns eindwerk is een samenwerking met de bekende Zuid-Koreaanse boyband NCT U. Swenn arrangeerde een K-popnummer voor hen. Hij vertelt dat het een project was waarbij hij vooral geleerd heeft hoe hij K-pop moet arrangeren. “Het nummer is nog niet officieel uitgebracht, maar als het zover is, kijk ik ernaar uit om te kunnen delen wat ik heb gedaan.” Dit project was ook een unieke ervaring voor Swenn, die deelt dat hij als tiener fan was van J-drama’s en K-drama’s. Hierdoor heeft hij altijd al muziek willen maken voor de Aziatische markt. “Dit project was een duwtje in de richting van die kleine droom en om kansen zoals deze te blijven nastreven.”

K-popband NCT U met wie Swenn heeft samengewerkt aan een nieuw nummer

Toekomstplannen

Naast zijn afstudeerwerk heeft Swenn gewerkt aan het geluidsontwerp voor een Malagassische film. “Ik heb alles gedaan wat te maken heeft met geluid voor de film. Niet alleen de muziek, waarvoor ik een aantal traditionele Malagassische liedjes heb geremixt, maar ook opvulgeluiden als voetstappen en het mixen van de dialoog. Het was een belonende ervaring om aan een Malagassische film te mogen werken. De film is een soort introductie van onze identiteit aan de hele wereld.” Na zijn werk aan deze film wil Swenn blijven bijdragen aan de filmscene van Madagaskar. “We staan nog aan het begin van het ontwikkelen van een duidelijke filmtraditie hier. Ik zou graag betrokken willen blijven en delen wat ik tijdens mijn studie heb geleerd.”

Volg Swenn

Meer informatie over de online bacheloropleiding Composition for Film and Theatre!