Rula Barghouthi playing the qanun, a traditional West Asian/North African instrument
naar verhaaloverzicht
19 juli 2022

Rula Barghouthi, pionier in muziektherapie

Eigenlijk wilde ze muziek als creatieve hobby houden, maar masterstudente muziektherapie Rula Barghouthi realiseerde zich dat ze eigenlijk full time bezig was met muziek: repeteren concerten geven. Dus besloot Rula het roer om te gooien, en zich in te schrijven voor de pre-master Muziektherapie - en uiteindelijk de internationale master Muziektherapie bij ArtEZ. En dit zonder ooit spijt te hebben.   

Rula volgde het hele pre-Master en Master programma vanuit haar woonplaats Jordanië.   

Van qanun naar boekhouden naar muziektherapie  

Rula speelt qanun, een traditioneel snaarinstrument uit Zuid-west Azië en Noord-Afrika. Ze speelt al qanun sinds ze 9 jaar oud is. Voor ArtEZ voltooide ze ook een bachelor in boekhouden en studeerde ze muziektherapie aan het Jordaanse conservatorium. Tijdens haar studie hield ze de muziek levend door in de weekenden te repeteren en concerten te geven met haar band.   

De enige keuze

Voor Rula was de pre-Master een noodzakelijke start om haar basiskennis voor de Masteropleiding mee te geven. Rula: “De online masteropleiding was een geweldige keuze om te volgen, want er komt veel klinisch werk kijken bij deze Master. Daarnaast is het ook zo dat het voor mij lastig was geweest om in Nederland een stageplaats te vinden. Omdat ik uiteindelijk toch in Jordanië ga werken, was het heel fijn dat ik de kennis die ik tijdens de les leerde, direct kon toepassen in mijn eigen taal. Het zou heel moeilijk voor me worden om in Nederland een stageplaats te vinden. Uiteindelijk ga ik in Jordanië werken, dus het is fijn om nu al ervaring op te doen met alle benaderingen die we in de klas leren in mijn eigen cultuur, in dezelfde taal als waarin ik de therapie ga geven. Ik denk dat ik geluk heb gehad dat COVID ervoor heeft gezorgd dat het programma is geherstructureerd in een hybride format; anders denk ik niet dat ik het had kunnen doen!"  

Ik probeer moeders van mensen met speciale behoeften te helpen zich meer bewust te worden van hun eigen geestelijke gezondheid, zodat ze hun kinderen beter kunnen ondersteunen en helpen.

Een pionier in eigen land  

Rula is gepassioneerd over haar werk en zet zich met hart en ziel in om de praktische hindernissen te overwinnen die het starten van een nieuwe praktijk met zich mee kan brengen. Rula merkt op dat muziektherapie in Jordanië nog in ontwikkeling is. "Het is nog erg nieuw en heeft tijd nodig om erkend te worden. Het is soms nog steeds moeilijk om mensen te overtuigen van het belang van muziektherapie." Ze heeft dit onderwerp ook behandeld in haar afstudeeronderzoek.  

Rula playing the qanun
 

Rula: "Ik probeer het bewustzijn over muziektherapie hier in Jordanië te verspreiden. Ik heb een project dat oorspronkelijk begon via ArtEZ en sindsdien is uitgebreid tot een community project hier. In dit project probeer ik moeders van mensen met speciale behoeften te helpen zich meer bewust te worden van hun eigen geestelijke gezondheid, zodat ze hun kinderen beter kunnen ondersteunen en helpen. Het is ook goed voor deze ouders om te weten wat muziektherapie inhoudt, zodat ze kunnen begrijpen wat er allemaal gebeurt tijdens een sessie en hoe belangrijk het is."  

 

Haar finals onderzoek

Voor haar afstudeerproject schreef ze een scriptie om de attitudes en percepties van muziektherapie in Jordanië te bepalen. Daartoe ontwikkelde ze een enquête en interviewde ze zorgverleners (niet-muziektherapeuten) en ouders van mensen met speciale behoeften in haar gemeenschap. Het onderwerp van de vragen varieert van reeds uitgeprobeerde therapieën, tot het niveau van hun huidige kennis van muziektherapie, tot de handicaps waarmee zij te maken hebben. Daarnaast Bepalende factoren voor de verschillende perspectieven zijn onder meer of de deelnemers in Jordanië of in het buitenland hebben gestudeerd, en of de ouder al dan niet een primaire verzorger is.  

De resulaten 

De resultaten zijn veelzeggend: de meeste mensen staan open om het te proberen, iets wat Rula zelf niet had verwacht. De belemmeringen om muziektherapie te zoeken zijn minder maatschappelijk en meer praktisch; helaas wordt muziektherapie, net als de meeste andere therapieën, niet vergoed door de Jordaanse ziektekostenverzekering. Ouders die hun kind willen laten deelnemen aan muziektherapie moeten de kosten dus uit eigen zak betalen, en soms zijn die kosten een belemmerende factor.   

Mijn droom is om in Jordanië een multidisciplinair centrum op te zetten waar verschillende therapieën worden aangeboden.

Toekomstplannen  

Wat de toekomst betreft hoopt Rula het gebied van de muziektherapie in heel Jordanië te kunnen blijven uitbreiden en het te kunnen combineren met andere verwante therapeutische methoden. "Mijn droom is om in Jordanië een multidisciplinair centrum op te zetten waar verschillende therapieën worden aangeboden, waaronder logopedie, fysiotherapie en muziektherapie. Als (en wanneer!) zo'n centrum er komt, zou het de eerste multidisciplinaire therapeutische faciliteit in zijn soort in Jordanië zijn.  

Voor Rula is het vooral belangrijk dat al deze therapieën op dezelfde locatie worden aangeboden. Ze merkte op dat aangezien deze therapieën cumulatief zijn en er vaak onbedoeld sprake is van overlap tussen methoden, het haar patiënten maximaal voordeel zou opleveren als therapeutisch werk in samenwerking wordt gedaan. Rula: "Het is gemakkelijk om te onderschatten waar een patiënt toe in staat is als we geen goed, grondig plan kunnen maken of als ze overweldigd worden door veel verschillende benaderingen."  

Als je geïnteresseerd bent, kun je de bevindingen van Rula hier lezen.

Volg Rula

Facebook