Jareach Gilula, afstudeerder van de bachelor Klassieke Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, speelt de harp
naar verhaaloverzicht
8 juli 2022

Finals Klassieke Muziek: Israël en Palestina in harmonie

Terwijl het Israëlisch-Palestijns conflict zich focust op de verschillen, focust Jareach Gilula’s muziek zich op de gelijkenissen. Jareach heeft de bachelor Klassieke Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle gedaan en in de onderstaande video horen we haar vertellen over haar finals. Ze is zelf half Israëlisch en ze wil Arabische muziek combineren met Israëlische muziek. “Ik verwacht dat mensen het verschil niet zullen horen. Ze zullen gewoon naar muziek luisteren. En dat is het grootste politieke statement dat je kan maken. Zonder dat het ongemakkelijk wordt om ermee geconfronteerd te worden”, vertelt ze.

In de video zien we Jareach muziek maken met een Palestijnse muzikant. “Het conservatorium heeft ons de mogelijkheid gegeven om een externe coach te nemen voor enkele sessies. Ik had video’s van Ronnie Malley gezien, een Palestijnse muzikant die in Chicago woont. Ik nam contact op en we werken nu samen. Ik denk dat we moeten streven naar samenwerkingen als deze.”

Ruimte om je eigen persoonlijkheid te laten zien

Ze vertelt ook dat ArtEZ verschilt van andere conservatoria, omdat je niet slechts afstudeert met het tonen van wat je allemaal kan via een concert. Je doet meer. Ze legt uit: “Normaal wordt van studenten verwacht dat ze hun studie eindigen met een concert waarin ze verschillende stijlen tonen. Zo laat je zien dat je heel veel kan. Maar het is anders hier. We hebben twee eindexamens. In een ervan laat je inderdaad zien wat je allemaal kan. Maar in de andere krijg je de ruimte om jouw eigen persoonlijkheid te laten zien. Wie jij bent. En dat is wat ik met deze finals probeer te doen.”

Vind je eigen plek in het werkveld

Met de bachelor Klassieke Muziek in Zwolle leer je niet alleen jouw instrument tot in de puntjes te beheren, maar ook je eigen plek in het werkveld te vinden. Zo zijn de eerste twee studiejaren gericht op het trainen van je muzikale en artistieke vaardigheden, en vanaf jaar drie krijg je steeds meer vrijheid om je studieprogramma zelf in te richten zodat dit bij jouw ambities past. Je krijgt veel aandacht voor loopbaanbegeleiding en probeert antwoorden te vinden op vragen als: wie ben jij, wat maakt jou bijzonder, waarom doe je wat je doet en hoe kun je hiermee inkomen genereren? Daarnaast worden jouw presentatie- en communicatievaardigheden getraind en ontwikkel je je ondernemende houding. Je maakt ook projectweken, stages en workshops mee met onze partners Phion, Orkest De Ereprijs, KASKO, en vele andere. Na je afstuderen kan je onder andere aan de slag als freelance musicus, docent aan een muziekschool of producent van cultuureducatieve activiteiten.

Meer informatie over de bachelor Klassieke Muziek