naar verhaaloverzicht
28 juni 2022

Robin Keus bewijst de kracht van muziektherapie in ziekenhuizen

“Eén van de mooiste verhalen die ik tot nu toe heb meegemaakt gaat over een patiënt met forse afasie. Door te zingen, kwamen er voor het eerst woorden uit. Eerst klanken, daarna woorden. Het is heel mooi om te zien welke emotie er vrijkomt bij iemand als zoiets gebeurt,” vertelt Robin Keus. Robin heeft de opleiding Muziektherapie gedaan. In de video zien we haar in een ziekenhuis op de afdeling neurologie aan het werk met haar afstudeeropdracht.

Voor haar afstudeerwerk heeft Robin muziektherapie opgezet en geïmplementeerd in een ziekenhuis waar eerder nog geen muziektherapie was. Ze heeft een speciale doelgroep, namelijk mensen met een neurologische aandoening, onderzocht en ermee samengewerkt. Ze legt uit: “In het huidige zorgaanbod van de meeste ziekenhuizen is nog geen muziektherapie opgenomen. Binnen het praktijkproject van het vierde jaar heb ik muziektherapie geïntroduceerd in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Ik heb dus een nieuwe behandeling, namelijk neurologische muziektherapie, geïntroduceerd op de neurologieafdeling.”

Direct effect met muziektherapie

Robin vertelt dat ze veel gegroeid is in de afgelopen vier jaren. Toen ze aan de opleiding begon, was ze voorzichtig en heel onzeker. Maar nu heeft ze vertrouwen in wat ze geleerd heeft en hoe ze dat toe kan passen in het echte leven. “Ik ben persoonlijk veranderd, maar ook in mijn vakgebied en hoe ik werk.” Haar ontwikkeling zien we ook terug in haar werk, want de behandelmethoden die Robin wilde inzetten, moest ze presenteren aan de neurologieafdeling en iedereen daar overtuigen van de noodzaak. Dat is gelukt. “Met muziektherapie kan je snel effect bereiken. Soms zie je zelfs direct effect in motoriek, in spraak, maar ook in cognitie. Het was dus voor de neurologen en de rest op de afdeling wel snel duidelijk dat dit van toegevoegde waarde kan zijn,” zegt Robin.

Het was voor de neurologen en de rest op de afdeling snel duidelijk dat muziektherapie van toegevoegde waarde kan zijn.

Over de bachelor Muziektherapie

De bachelor Muziektherapie van het ArtEZ Conservatorium in Enschede is uniek in Nederland; de specialisatie Neurologische Muziektherapie kun je alleen hier volgen. Je leert hoe je muziektechnologie inzet bij therapie, je krijgt direct vanaf je eerste jaar te maken met praktijkopdrachten en stages, en je wordt begeleid door ervaren docenten met veel expertise die ook werkzaam zijn in de praktijk. Na deze opleiding ben je therapeut én musicus. Je kan aan de slag in de gezondheidszorg, jeugdzorg of revalidatiecentra. Of ga in het onderwijs werken, als coach in het bedrijfsleven of start je eigen praktijk.

Meer info over de bachelor Muziektherapie