Djemida Tönjes helpt mensen met dementie via muziektherapie
naar verhaaloverzicht
23 december 2021

Djemida Tönjes helpt mensen met dementie via muziektherapie

“Hoe kan ik door middel van muziek deze mensen bereiken? Juist ook wanneer het spreken niet meer lukt, spreekt de muziek nog wel. En dat vind ik een ontzettend mooie manier om te helpen.” Djemida Tönjes doet de masteropleiding Muziektherapie en in een video vertelt ze over haar ervaringen met de bewoners van Zorggroep Noorderboog in Meppel. “Het is echt kijken hoe de mensen die ochtend zijn, wat er zich allemaal op die afdeling afspeelt. En daar ga ik vervolgens op inspelen als muziektherapeut.”

Djemida miste het evidence-based werken als muziektherapeut. Het wetenschappelijk onderbouwen van de beslissingen die ze neemt. Ze vertelt: “Je merkt dat mensen weten wat muziektherapie is, maar dat er toch nog ontzettend veel vraagtekens zijn. Zeker als je binnen een grote organisatie werkt, is het belangrijk dat je je goed kunt verwoorden en goed kunt verantwoorden wat je doet. En waarom je iets doet. Dus het wetenschappelijk onderbouwen van de dingen die je inzet als muziektherapeut is heel erg belangrijk. Ik kan er nog veel meer uit halen als muziektherapeut dan wat ik tot nu toe heb gedaan. Dus voor mij was de keuze om de master te doen vrij snel gemaakt.”

Camila Pfeiffer, hoofd van de masteropleiding Muziektherapie, vertelt in de video dat je tijdens deze master getraind wordt om het effect van jouw interventie te meten, om te werken met groepen, om te werken met een team binnen een onderzoeksproject, en om goed in staat te zijn om uit te leggen waarom je iets doet binnen muziektherapie. Je wordt getraind om over de details na te denken en over de impact van de therapie op mensen. Tijdens deze opleiding heb je ook de ruimte om jezelf te ontwikkelen en je missie te vinden binnen muziektherapie.


Tijdens de NVAO-erkende masteropleiding Muziektherapie bij ArtEZ in Enschede ontwikkel je je muzikale, klinische en onderzoeksvaardigheden. Er is speciale aandacht voor neurowetenschappen en het ontwikkelen van culturele gevoeligheid en gemeenschappelijke muziektherapieprojecten. Je onderzoekt de therapeutische werking van muziek op de gezondheid van mensen en je communiceert je resultaten naar een breed publiek. Na deze opleiding kan je aan de slag in de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, in ontwikkelingslanden, vluchtelingenkampen, in ziekenhuizen of je kan aan de slag als onderzoeker.

Meer info over de masteropleiding Muziektherapie